Kies voor FSC-gecertificeerde bosproducten !

Kiezen voor FSC-gecertificeerde bosproducten is een concrete manier om verantwoord bosbeheer wereldwijd te ondersteunen.

Het aanbod aan gecertificeerde hout- en papierproducten is al heel ruim. Maar ook tal van andere bosproducten kunnen een FSC-label dragen. Ontdek hieronder het diverse aanbod.

Via www.ikzoekFSC.be kan je gericht op zoek naar FSC-gecertificeerde producten, en hun leveranciers of winkelpunten in België.

Check for the tree
FSC logo on wood

Hout heeft als natuurlijke en hernieuwbare grondstof heel wat voordelen ten opzichte van andere materialen. Kies dus voor hout !

Belangrijk hierbij is uiteraard om er zorg voor te dragen dat het hout afkomstig is uit verantwoord bosbeheer.

Door bewust te kiezen voor FSC-gecertificeerde houtproducten kan je actief bijdragen aan het streven naar duurzaam bosbeheer wereldwijd.

Print paper FSC
International paper

Heel wat papierproducten zijn vandaag de dag al vlot beschikbaar met het FSC-keurmerk. Denk bijvoorbeeld aan printpapier of grafisch papier voor drukwerk. Ook tissueproducten of tal van andere papierproducten zijn reeds beschikbaar met een FSC-label.

FSC mix packaging
FSC Belgium

Verpakkingen van papier, karton of hout zijn alomtegenwoordig, en ook het aanbod op vlak van FSC-gecertificeerde mogelijkheden is ruim.

Daar het over een hernieuwbare grondstof gaat, hebben deze 'forest-based' verpakkingen vaak een streepje voor op alternatieve materialen, ook omdat ze vaak vlot recycleerbaar of biodegradeerbaar zijn.

Belangrijk uiteraard is dat het gebruikte hout of de vezels afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen en/of gerecycleerde bronnen. Het FSC-keurmerk kan deze garantie geven, en via een on-product FSC label op de verpakking ook kenbaar maken aan de klant.

natural latex from rubber trees
Felix Romero

Natuurlijk rubber wordt gemaakt uit het sap - de latex - van de rubberboom (Hevea brasiliensis), en heeft als hernieuwbare grondstof heel wat voordelen te opzichte van synthetische alternatieven. Belangrijk hierbij is uiteraard dat de rubber afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen, met respect voor het ecosysteem (oa tegengaan van ontbossing, behoud biodiversiteit, ...) en mensenrechten.

Het FSC-keurmerk biedt deze garantie, en geleidelijk aan breidt het aanbod een FSC-gecertificeerde rubberproducten uit, gaande van ballonnen, handschoenen, tot matrassen of banden. Een keuze voor dergelijke producten met een FSC-label is dé beste stimulans naar de sector toe om meer werk te maken van FSC-certificering van rubberplantages.

FSC labeled clothing
Masai Clothing Company

Steeds meer merken en bedrijven in de mode-industrie maken gebruik van textielvezels die gemaakt worden op basis van houtpulp, zoals viscose (rayon), lyocell en modal.

Deze vezels, ook wel 'man-made cellulosic fibres' (MMCFs) genoemd, kunnen een milieuvriendelijk alternatief zijn voor synthetische materialen, op voorwaarde dat ze afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen.

Het FSC-keurmerk biedt deze garantie, en het aanbod aan FSC-gecertificeerde MMCFs zit duidelijk in stijgende lijn.

forest nuts kyrgizistan
FSC CIS | Mariam Mattila

Hout is voor de meeste bossen het belangrijkste product, maar bossen kunnen ook tal van niet-houtige bosproducten voortbrengen ('Non-Timber Forest Products (NTFPs) in het Engels). Denk bijvoorbeeld aan kurk, bamboe, bosvruchten en paddenstoelen of natuurlijke latex... En wanneer deze afkomstig zijn uit FSC-gecertificeerde bossen of aanplantingen, dan kunnen ook deze producten het FSC-keurmerk dragen.

Veelgestelde vragen

  1. Zijn FSC-gecertificeerde producten duurder?

    FSC-gecertificeerde producten zijn niet noodzakelijk duurder dan een niet-gecertificeerd alternatief. Houtsoorten en houtproducten uit onze streken, of vele alledaagse papier- of tissueproducten zijn vaak niet of nauwelijks duurder.

    Voor tropische houtsoorten - zeker in onverwerkte toestand - kan het prijsverschil wel oplopen. Dit is enerzijds een gevolg van de hogere investeringen in het bosbeheer aan de bron: duurzaam bosbeheer brengt nu eenmaal meer kosten mee op korte termijn in vergelijking met onverantwoord bosbeheer.

    Merk hierbij op dat voor bij afgewerkte producten, een eventuele meerprijs van het hout minder zwaar doorweegt in de eindprijs: stel dat het FSC-hout voor een houten raam 10% duurder is (zelfde houtsoort met en zonder FSC-certificaat), dan is het afgewerkte raam bvb maar 3% duurder.