FSC en de EU Deforestation Regulation

De EU Ontbossingswet (EUDR) stelt vanaf eind 2025 eisen aan bedrijven die hout en houtproducten op de EU-markt willen brengen.

FSC Internationaal heeft de ontwikkeling van de EUDR vanaf het begin ondersteund en wil in samenwerking met de Europese Commissie, EU-bevoegde instanties, NGO's en bedrijven er een succes van maken.

Vanzelfsprekend wil FSC haar certificaat- en licentiehouders zo goed mogelijk van dienst zijn, om de naleving van de EUDR-vereisten voor FSC-gecertificeerde producten zo vlot mogelijk te maken. Op deze website kan u meer informatie vinden over de EUDR in het algemeen, en vooral over de tools die FSC aanbiedt in dit kader.

logging truck in forest
deforestation next to forest concession
B. Holvoet

De EU Ontbossingswet (EUDR) geldt voor alle marktdeelnemers en handelaren die relevante grondstoffen of producten binnen de EU willen importeren of produceren, alsook voor bedrijven die dergelijke producten exporteren.

In het overzicht hieronder kan u de enkele van de meer algemene 'veelgestelde vragen' rond de EUDR terugvinden. Merk hierbij op dat de Europese Commissie ook zelf informatie verschaft rond de EUDR, waarbij ook FAQs beschikbaar zijn die vanzelfsprekend veel verder in detail gaan. Elders op deze website kan u vooral meer informatie terugvinden over hoe FSC-gecertificeerde producten vlot(ter) kunnen voldoen aan de EUDR-wetgeving, alsook ontdekken welke tools het FSC-systeem ter beschikking stelt aan licentiehouders in dit kader.

Small FSC label with finger pointing at it
FSC Germany

Als één van de strengste keurmerken voor bosproducten is het FSC-systeem in sterke mate afgestemd op de vereisten van de EUDR, waardoor het bedrijven kan helpen bij de naleving ervan.

Look up the three
FSC Belgium

FSC International blijft zijn systeem versterken, zodat actoren in de hele toeleveringsketen kunnen voldoen aan alle aspecten van de EUDR (en andere relevante bosbouwwetgeving indien van toepassing).

Vanaf juni 2024 zal 'FSC EUDR Aligned' een reeks geïntegreerde tools bieden die bedrijven op elk punt in de waardeketen kunnen gebruiken om te voldoen aan de EUDR-verplichtingen op het gebied van wettigheid, duurzaamheid en due diligence.

Hieronder kan een overzicht vinden van de belangrijkste aanpassingen en/of nieuwigheden.