Projectcertificering

De standaard voor projectcertificering biedt mogelijkheden voor 'projectbeheerders' om hun project te certificeren en hierover uitspraken te doen naar volledig of gedeeltelijk gebruik van FSC-gecertificeerde materialen.

Qua projecten kan het bijvoorbeeld gaan over diverse constructies zoals een gebouw of een andere houtconstructie, maar bijvoorbeeld ook een eventinrichting (podium, toneelscene, ...) of een houten kunstwerk.

Voor meef informatie en het normatief kader rond projectcertificering kan u hier terecht.

Project certification
FSC UK

Als projectbeheerder kan zowel een opdrachtgever als een andere betrokken actor, waaronder de ontwerper, het architectenbureau of de aannemer optreden.

De norm gaat vooral uit van projectmatige aankopen van houten materialen, en kan dus ook vlot gebruikt worden voor bouwbedrijven die niet voorraadhoudend zijn. Uiteraard blijft een 'gewoon' Chain of Custody certificaat altijd ook een optie.

Bedrijven kunnen kiezen voor eenmalige projectcertificering (om een individueel project als FSC-gecertificeerd op te leveren) of voor doorlopende projectcertificering. Bij doorlopende projectcertificering wordt niet het project maar het bedrijf gecertificeerd (voor een periode van vijf jaar) en kan het bedrijf zoveel FSC-projecten opleveren als het wil, mits aan de voorwaarden voldaan wordt natuurlijk. Doorlopende projectcertificering heeft als voordeel er minder administratieve handelingen nodig zijn dan bij 'gewone' Chain of Custody certificering, en kan hiervoor dus ook een alternatief zijn. Uiteraard blijft Chain of Custody certificering steeds een optie voor bouwbedrijven.