Verantwoord aankoopbeleid

Uw organisatie wil een duidelijke keuze maken voor verantwoord hout- en papiergebruik ? Mogelijk past dit binnen uw eigen duurzaamheidsstreven, of uw bredere MVO-ambities...

In elk geval is een keuze voor verantwoorde hout- en papierproducten een vrij eenvoudige, concrete stap mét impact op vlak van een beter bosbeheer en zo veel meer ...

Kies dus zo maximaal mogelijk voor gecertificeerde producten uit verantwoord beheerde bossen en/of recyclage, en integreer de vereiste op een correcte manier in uw orders, bestekken of lastenboeken en veranker het bij voorkeur ook in uw aankoopbeleid.

Probeer ook zorg te dragen voor een goede opvolging: werk met gecertificeerde leveranciers en controleer hun aankoopgarantie.

Signing agreement on green purchasing
FSC Belgium
FSC boards on site
FSC Belgium
Bij het bestellen van FSC-gecertificeerde producten, is het uiteraard belangrijk om deze vereiste mee te geven, zo ook in een lastenboek of bestek wanneer dit van toepassing is. De volgende elementen worden best opgenomen in het bestek of lastenboek: Alle [ hout/papierproducten | drukwerk | verpakkingen | ... ] dienen FSC-gecertificeerd te zijn. De gecontracteerde partij is in het bezit van een geldig en bedrijfseigen FSC CoC certificaat De verkoopsfactuur is conform de vereisten: duidelijke vermelding van een correcte FSC-claim bij gecertificeerde producten, en vermelding van de bedrijfseigen FSC CoC-certificaatcode van de gecontracteerde partij.
FSC boards in construction project
FSC Belgium
Enkel FSC-gecertificeerde bedrijven kunnen bij verkoop formele garanties geven omtrent een FSC-gecertificeerd product via hun verkoopsdocumenten (factuur, leveringsdocumenten), en dit zowel voor gelabelde producten als niet-gelabelde producten. Halfafgewerkte producten (bv. zaag- of constructiehout, plaatmaterialen of papierrollen) of producten op maat (bv. een raam in uw huis) worden niet steeds fysiek gelabeld. De garantie dat u gecertificeerde aankoopt, wordt gegeven op de verkoopsfactuur. Bedrijven die niet zelf een Chain of Custody certificaat hebben, kunnen op hun verkoopdocumenten dus geen formele garanties geven dat het product daadwerkelijk FSC-gecertificeerd is.