Het FSC-keurmerk: de garantie voor verantwoord bosbeheer

Het FSC-keurmerk garandeert een verantwoorde herkomst uit duurzaam beheerde bossen en/of recyclage. Hout en afgeleide producten of andere bosproducten die een FSC-claim dragen, kunnen dit bovendien enkel wanneer ook de verwerkende keten van bos tot eindproduct gecontroleerd wordt op vlak van traceerbaarheid.

De strenge eisen van het FSC-keurmerk en haar geloofwaardigheid worden breed erkend, door zowel milieuorganisaties alsook door sociale en economische actoren.

FSC on product on wooden poles
FSC Belgium
2 labels on product
FSC Belgium

Afgewerkte FSC-gecertificeerde (eind)producten, zoals bijvoorbeeld een tuinmeubelset of een pak printpapier, dragen doorgaans een FSC-label op het product of de verpakking, en zijn zo meteen herkenbaar als FSC-gecertificeerd product. Ook de verpakking zelf kan FSC-gecertificeerd zijn, waarbij het label dit aangeeft.

Het gebruik van het keurmerk is strikt gereglementeerd en gecontroleerd.

Er bestaan 3 verschillende types van FSC labels.

FSC boards in construction project
FSC Belgium

Enkel FSC-gecertificeerde bedrijven kunnen bij verkoop formele garanties geven omtrent een FSC-gecertificeerd product via hun verkoopsdocumenten (factuur, leveringsdocumenten), en dit zowel voor gelabelde producten als niet-gelabelde producten. Halfafgewerkte producten (bv. zaag- of constructiehout, plaatmaterialen of papierrollen) of producten op maat (bv. een raam in uw huis) worden niet steeds fysiek gelabeld. De garantie dat u gecertificeerde aankoopt, wordt gegeven op de verkoopsfactuur.

Bedrijven die niet zelf een Chain of Custody certificaat hebben, kunnen op hun verkoopdocumenten dus geen formele garanties geven dat het product daadwerkelijk FSC-gecertificeerd is.

FSC label on garden chair
FSC Belgium

Het FSC logo, de naam 'Forest Stewardship Council' en de afkorting 'FSC' zijn geregistreerde keurmerken. Een correct gebruik is belangrijk voor de geloofwaardigheid en de herkenbaarheid.

Het gebruik van deze keurmerken, zowel als label op gecertificeerde producten, als logo in een reclamefolder of op een website, of als vermelding in teksten op websites of in brochures, dient bepaalde regels in acht te nemen.

Strikt genomen vereist elk gebruik van de FSC trademarks een goedkeuring.