Verantwoord bosbeheer wereldwijd

Onze missie

De Forest Stewardship Council (FSC) promoot ecologisch geschikt, sociaal correct en economisch leefbaar bosbeheer van bossen wereldwijd.

  • Ecologisch geschikt: Het bosbeheer respecteert het ecosysteem en zorgt ervoor dat de biodiversiteit van het bos en de draagkracht van het bosecosysteem in stand gehouden worden.
  • Sociaal correct: Het bosbeheer houdt optimaal rekening met de lokale bevolking en draagt bij in hun welzijn. Bosarbeiders werken in correcte en veilige omstandigheden.
  • Economisch leefbaar: Het bosbeheer gebeurt planmatig en is economisch rendabel op korte en lange termijn.
Mushroom in Belgian forest
FSC Belgium
FSC FM audit in the forest
FSC France

De basis van FSC-boscertificering en de evaluatie zijn de internationale 'FSC principes en criteria', die verder verfijnd worden tot een nationale of regionale standaard.

Deze standaard geeft dus de vereisten waaraan het bosbeheer moet voldoen om een FSC-certificaat te behalen.

Wereldwijd is er zon' 160 miljoen hectare FSC-gecertificeerd bos . Deze bossen liggen in een 80-tal landen, en worden beheerd door ruim 150.000 boseigenaren (cijfers 09/2023).

impact dashboard FSC forest certification

Wat betekent FSC nu in de praktijk, en hoe kan FSC een verschil maken?

FSC streeft naar een duurzaam bosbeheer wereldwijd, volgens strikte sociale, ecologische en economische criteria.

Via het 'FSC Impact Dashboard' (dashboard onderaan die webpagina) kan je de resultaten van wetenschappelijk onderzoek waarbij FSC-gecertificeerde bossen vergeleken werden met andere, niet-gecertificeerde bossen in eenzelfde regio bekijken.

Ontdek hieronder hoe FSC-boscertificering een positieve impact heeft in FSC-gecertificeerde bossen verspreid over de hele wereld.

Check for the tree

Kiezen voor FSC-gecertificeerde bosproducten is een concrete manier om verantwoord bosbeheer wereldwijd te ondersteunen.

Het aanbod aan gecertificeerde hout- en papierproducten is al heel ruim. Maar ook tal van andere bosproducten kunnen een FSC-label dragen. Ontdek hieronder het diverse aanbod.

Via www.ikzoekFSC.be kan je gericht op zoek naar FSC-gecertificeerde producten, en hun leveranciers of winkelpunten in België.

FSC INT Forest Futures publication cover
FSC International

"Forest Futures: Letting Hope Take Root"

In Juni 2024 publiceerde FSC de publicatie 'Forest Futures'. Forest Futures biedt een diepgaande analyse van de huidige toestand van bossen in de wereld, waarbij kritieke kwesties worden aangepakt zoals het verlies aan biodiversiteit, het vermogen van bossen om het levensonderhoud te ondersteunen en de dringende noodzaak om de klimaatcrisis aan te pakken. De studie onderstreept de cruciale rol van bosbeheer bij het bevorderen van veerkrachtige en gezonde ecosystemen. Daar dit bij besluitvormers nog al te vaak ondergewaardeerd wordt, wil de publicatie ook een oproep zijn naar beleidsmakers om meer gebruik te maken van de oplossingen die verantwoord bosbeheer biedt in kader van de diverse mondiale uitdagingen.

Lees de volledige studie, de samenvatting of meer informatie op deze pagina.