Architecten

Een architect kan een sleutelrol spelen bij het toepassen van FSC-gecertificeerd hout en andere houtproducten in een bouwproject.

Meer en meer opdrachtgevers kiezen bewust voor gecertificeerd hout in hun projecten. Als architect kan u – waar nodig – helpen om de FSC-vereiste op te nemen in het bestek of lastenboek, en u staat ook mee in voor de opvolging en controle bij de uitvoering.

Vanzelfsprekend kan een architect ook juist de initiatiefnemer zijn, en het gebruik van gecertificeerd hout voorstellen aan uw klant.

Construction in wood for roof
De Noordboom
  • Zoekt u een goede formulering om de FSC-vereiste op te nemen in een lastenboek of bestek?
  • Heeft u vragen rond houtsoorten die in aanmerking komen voor een welbepaalde toepassing?
  • Wil u weten welke houtsoorten met FSC-keurmerk beschikbaar zijn of bij welke FSC-gecertificeerde leveranciers u terecht kan?
  • Heeft u zelf de ambitie om duurzaam houtgebruik actief te gaan stimuleren en kunnen wij hier een rol in spelen?
FSC boards on site
FSC Belgium

Bij het bestellen van FSC-gecertificeerde producten, is het uiteraard belangrijk om deze vereiste mee te geven, zo ook in een lastenboek of bestek wanneer dit van toepassing is.

De volgende elementen worden best opgenomen in het bestek of lastenboek:

  • Alle [ hout/papierproducten | drukwerk | verpakkingen | ... ] dienen FSC-gecertificeerd te zijn.
  • De gecontracteerde partij is in het bezit van een geldig en bedrijfseigen FSC CoC certificaat
  • De verkoopsfactuur is conform de vereisten: duidelijke vermelding van een correcte FSC-claim bij gecertificeerde producten, en vermelding van de bedrijfseigen FSC CoC-certificaatcode van de gecontracteerde partij.
Different timber species
Benjamin Ealovega

Duurzaam houtgebruik begint uiteraard bij het gebruik van hout uit verantwoord beheerde bossen.

Maar ook bij de eigenlijke toepassing kan men het duurzaam gebruik bevorderen. Voor elke toepassing zijn er geschikte houtsoorten en flexibel zijn is troef. Houtsoorten moeten geen synoniem voor de toepassing zijn. Een slim voorschrijfgedrag laat ‘geschikt hout’ toe voor de juiste toepassing en biedt ook kansen aan minder gekende houtsoorten. En ook dat is goed nieuws voor een duurzaam beheerd bos.

Eenvoudig gezegd komt het neer op het gebruik van de juiste houtsoort voor de juiste toepassing.

FSC logo on wood

Via de website www.ikzoekFSC.be kan u op zoek gaan naar een divers aanbod aan FSC-gecertificeerde producten beschikbaar bij certificaat- en licentiehouders in België en Luxemburg.

Zoeken kan zowel op producttype, maar ook op bedrijfstype of bedrijfsnaam.

Daar de zoekresultaten afhankelijk zijn van wie u bent, is het belangrijk om uw gebruikersprofiel (zoekt u als particulier of vanuit een bedrijf of overheid) te selecteren.

De 5 'do's' als bosvriendelijke architect

  • Kies hout, kies FSC-gecertificeerd hout – Hout is een schitterende, natuurlijke, hernieuwbare grondstof met tal van troeven in vergelijking met andere materialen. Belangrijke voorwaarde is uiteraard dat u kiest voor hout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Het FSC label geeft u hierbij de beste garantie. Lees er meer over...
  • De juiste houtsoort voor de juiste toepassing – Voor elke toepassing zijn er geschikte houtsoorten en flexibel zijn is troef. Houtsoorten moeten geen synoniem voor de toepassing zijn. Een slim voorschrijfgedrag laat ‘geschikt hout’ toe voor de juiste toepassing en biedt ook kansen aan minder gekende houtsoorten. En ook dat betekent goed nieuws voor een duurzaam beheerd bos. Lees er hier meer over...
  • Tropisch FSC-gecertificeerd hout: het mag, het kan, … het moet – Denken dat je het tropisch bos redt door het gebruik van tropisch hout te vermijden is klinkklare onzin. Juist het omgekeerde is waar. Door FSC gecertificeerd tropisch hout actief te gebruiken geef je het tropisch bos waarde, en stimuleer je het duurzaam beheer met behoud van het ecosysteem én talloze sociaaleconomische voordelen voor de lokale samenleving. Lees er hier meer over ...
  • Denk hout, maar denk ook aan uw papier – Het papiergebruik van de gemiddelde architect is om U tegen te zeggen. Bosvriendelijk met papier omgaan is een combinatie van spaarzaam gebruik, het tegengaan van verspilling, recyclage en het gebruik van gerecycleerd en/of FSC gecertificeerd papier. Lees er hier meer over...
  • Laat nog een boom en wat gras dat nog groen is … – Een gebouw neemt plaats in, maar ook in de nabije omgeving kan je ‘bosvriendelijk tot ‘boomvriendelijk’ zijn. Bestaande bomen behouden, nieuwe bomen en ander groen voorzien, … . Het kan een kleine inspanning zijn, maar het positief effect is niet te onderschatten.