De juiste houtsoort voor de juiste toepassing !

Duurzaam houtgebruik begint uiteraard bij het gebruik van hout uit verantwoord beheerde bossen.

Maar ook bij de eigenlijke toepassing kan men het duurzaam gebruik bevorderen. Voor elke toepassing zijn er geschikte houtsoorten en flexibel zijn is troef. Houtsoorten moeten geen synoniem voor de toepassing zijn. Een slim voorschrijfgedrag laat ‘geschikt hout’ toe voor de juiste toepassing en biedt ook kansen aan minder gekende houtsoorten. En ook dat is goed nieuws voor een duurzaam beheerd bos.

Eenvoudig gezegd komt het neer op het gebruik van de juiste houtsoort voor de juiste toepassing.

Different timber species
Benjamin Ealovega

De toepassing bepaalt aan welke eisen de houtsoort moet voldoen, bijvoorbeeld op vlak van duurzaamheidsklasse, densiteit en sterkte, maar eventueel ook op esthetisch vlak.

  • Staat een houttoepassing bloot aan weer en wind, dan is een hogere duurzaamheidsklasse nodig.
  • Wordt het hout hiervoor beschermd, of gaat het om een tijdelijke constructie, dan is hout met een lagere natuurlijke duurzaamheid beter op zijn plaats.
  • ...

Minder gekende houtsoorten

Vaak worden per toepassing een beperkt aantal houtsoorten gebruikt. Sommige houtsoorten zijn bijna synoniem geworden van hun toepassing. Denk maar aan teak voor tuinmeubelen of bangkirai voor terrasplanken. Dit zorgt voor een zware druk op de bossen van herkomst van deze houtsoorten, waarbij ook de geprefereerde houtsoort zelf bedreigd raakt. Beter is om meer gebruik te maken van het diverse aanbod wat een bos kan bieden, en zo de druk op de meest gekende houtsoorten te verlagen. Zeker in tropische bossen is het aanbod aan dergelijke houtsoorten vaak zeer groot, en door hier op een verantwoorde en doordachte manier gebruik van te maken, stijgen de kansen voor het duurzame beheer van het bos aanzienlijk. Het aanbod ‘minder gekende houtsoorten’ op onze markt stijgt aanzienlijk en is geschikt voor een waaier aan toepassingen. Vaak zijn ze ook niet echt ongekend, omdat er elders al ervaringen mee zijn, en is het dus vooral een kwestie van ‘leren kennen’.

Wood sample collection
FSC Int - Juan Carlos Reyes Garcia

Meer informatie rond houtsoorten en hun toepassingen