Verpakkingen

Verpakkingen van papier, karton of hout zijn alomtegenwoordig, en ook het aanbod op vlak van FSC-gecertificeerde mogelijkheden is ruim.

Daar het over een hernieuwbare grondstof gaat, hebben deze 'forest-based' verpakkingen vaak een streepje voor op alternatieve materialen, ook omdat ze vaak vlot recycleerbaar of biodegradeerbaar zijn.

Belangrijk uiteraard is dat het gebruikte hout of de vezels afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen en/of gerecycleerde bronnen. Het FSC-keurmerk kan deze garantie geven, en via een on-product FSC label op de verpakking ook kenbaar maken aan de klant.

FSC mix packaging
FSC Belgium

Beschikbaarheid gecertificeerde verpakkingen?

Het aanbod aan diverse FSC-gecertificeerde verpakkingsproducten op de Belgische markt is vrij uitgebreid. Denk bijvoorbeeld aan allerlei dozen (primaire en secundaire verpakking), papieren zakken, disposables of houten kisten.

FSC certified packaging
FSC Belgium

FSC-gecertificeerde verpakking rond een product

Wanneer een verpakking gemaakt wordt uit FSC-gecertificeerd materiaal, dan kan een 'on product FSC-label' op de verpakking vermeld worden.

Voorwaarde is dat de verpakking gemaakt wordt onder de verantwoordelijkheid van een FSC-gecertificeerd bedrijf (bvb een verpakkingsproducent). Het 'on product label' - met licentiecode van de firma - verwijst dan normaliter duidelijk naar de verpakking, om verwarring met het product in de verpakking te vermijden.

Indien de inhoud ook een FSC-gecertificeerd product is, dan kan de verpakking twee FSC-labels dragen: eentje verwijzend naar de verpakking en eentje verwijzend naar de inhoud.

Packaging of FSC certified toy
FSC Belgium

Verpakking rond een FSC-gecertificeerd product

FSC-gecertificeerde producten (bv. een pak printpapier of een houten speelgoedtreintje) worden vaak in een verpakking verkocht. Hierbij is het niet noodzakelijk zo dat de verpakking zelf ook uit FSC-gecertificeerd materiaal bestaat, al kan dit uiteraard wel.

Het 'on product' FSC-label wat op de verpakking vermeld staat, verwijst dan naar  het product in de verpakking, en ook de tekst van het label moet dit duidelijk maken op verwarring te vermijden. De licentiecode in het label verwijst ook naar de certificaathouder die verantwoordelijk is voor het product zelf, en wordt onder hun verantwoordelijkheid aangebracht op de verpakking.