Textiel

Steeds meer merken en bedrijven in de mode-industrie maken gebruik van textielvezels die gemaakt worden op basis van houtpulp, zoals viscose, lyocell en modal.

Deze vezels, ook wel 'man-made cellulosic fibres' (MMCFs) genoemd, kunnen een milieuvriendelijk alternatief zijn voor synthetische materialen, op voorwaarde dat ze afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen.

Het FSC-keurmerk biedt deze garantie, en het aanbod aan FSC-gecertificeerde MMCFs zit duidelijk in stijgende lijn.

FSC labeled clothing
Masai Clothing Company
Sézane clothing with FSC label
Sézane & FSC France

Viscose & FSC-certificering

Viscose is momenteel de derde meest gebruikte vezel ter wereld (na katoen en polyester), en het gebruik ervan is het snelst aan het toenemen. Visocose wordt gemaakt op basis van hout, waarbij via een specifiek proces vezels gemaakt worden die tot draden gesponnen worden. Het proces gebruikt minder water, chemicaliën en elektriciteit in vergelijking met de productie van andere vezeltypes en heeft hierdoor een lagere voetafdruk.

Belangrijk hierbij is wel dat het gebruikte hout afkomstig is uit verantwoorde beheerde bossen. Vandaag is naar schatting zo'n 25% van alle viscose wereldwijd is FSC-gecertificeerd. Een sterkere vraag naar FSC-gecertificeerde vezels en textielproducten is belangrijk om dit aandeel verder te doen toenemen.

FSC and Textiles: Sourcing Tree Fibers Sustainably

FSC labeled textile
FSC International

Internationaal FSC-project wil bedrijven uit de sector ondersteuning bieden rond FSC-certificering

Onder leiding van FSC Denemarken loopt het internationaal project "Fashion x FSC", waarbij de focus gelegd wordt op de mode- en textielindustrie op mondiaal niveau. Het project werd gestart in 2022, loopt tot 2025, en is een samenwerking tussen verschillende nationale FSC-kantoren waaronder ook FSC België.

Doel van het project is om de mode-industrie te betrekken, om samen met diverse actoren uit de sector de vraag naar FSC-gecertificeerde viscose - maar ook natuurrubber - te vergroten. Geïnteresseerde bedrijven kunnen informatie en ondersteuning op maat krijgen, rond het werken met FSC-gecertificeerde textielvezels of latex, en FSC Chain of Custody certificering in hun supply chain.

Via het project willen FSC op internationaal niveau ook meer kennis opdoen van deze sector, om waar nodig onze aanpak en dienstverlening aan te passen en/of te verfijnen.

Bent u als Belgisch bedrijf actief in de textiel en/of modesector, en heeft u vrijblijvend interesse in de mogelijkheden van dit project voor uw organisatie? Neem dan zeker contact om met FSC België.

Forests for responsable fashion.pdf
PDF, Size: 3.45MB
Brochure FSC France 'Les forêts au service d'une mode plus responsable'.pdf
PDF, Size: 5.49MB
FAQ Textile & FSC (FSC France).pdf
PDF, Size: 0.99MB
Fashion Forever Green Pact Logo

The Fashion Forever Green Pact

The Fashion Forever Green Pact is a call to immediate action for the fashion industry—brands, retailers and manufacturers alike— to adopt responsible sourcing in support of the world’s forests.

Read more ...