Textiel

Steeds meer merken en bedrijven in de mode-industrie maken gebruik van textielvezels die gemaakt worden op basis van houtpulp, zoals viscose (rayon), lyocell en modal.

Deze vezels, ook wel 'man-made cellulosic fibres' (MMCFs) genoemd, kunnen een milieuvriendelijk alternatief zijn voor synthetische materialen, op voorwaarde dat ze afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen.

Het FSC-keurmerk biedt deze garantie, en het aanbod aan FSC-gecertificeerde MMCFs zit duidelijk in stijgende lijn.

FSC labeled clothing
Masai Clothing Company
Sézane clothing with FSC label
Sézane & FSC France

MMCFs & FSC-certificering

'Man-made cellulosic fibres' (MMCF's) - waaronder viscose (ook bekend als rayon), lyocell en modal worden snel populairder: MMCF’s waren in 2022 reeds de derde meest gebruikte vezels (na katoen en polyester). Deze vezels op basis van bomen kunnen een milieuvriendelijk alternatief zijn voor katoen en synthetische materialen, maar alleen als ze afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen.

MMCF's zijn vezels gemaakt van opgeloste cellulose, wat wordt aangetroffen in de wanden van plantencellen. Voor de productie wordt vooral gebruik gemaakt van hout (beuk, berk, eucalyptus, den, populier, ...) of bamboe, wat verwerkt wordt tot pulp.

De pulp wordt gewassen, behandeld en gebleekt, vervolgens behandeld met koolstofdisulfide en opgelost in natriumhydroxide om de oplossing te creëren die 'viscose' wordt genoemd. Deze oplossing wordt door een spindop geperst, een machine die een soort vezel gemaakt, die vervolgens gebruikt wordt voor de fabricatie van garen en stoffen. Dit proces gebruikt minder water, chemicaliën en elektriciteit in vergelijking met de productie van andere vezeltypes en heeft hierdoor een lagere voetafdruk.

MMCfs infographic

Omdat elk productieproces verschilt, kunnen MMCF’s in verschillende vormen voorkomen, waarbij Lyocell de meest milieuvriendelijke soort is. Deze methode maakt gebruik van een niet-giftige chemische stof om de houtpulp op te lossen en hergebruikt de chemische component eindeloos in een gesloten productieproces, waardoor het veel milieuvriendelijker is dan conventionele viscoseproductie.

MMCF's worden als duurzamer beschouwd dan katoen en van olie afkomstige vezels, zoals polyester en nylon, omdat het productieproces minder water en minder land vereist en ook minder koolstof uitstoot. Daarnaast zijn hout of bamboe hernieuwbare grondstoffen op zich. Hoewel de verschuiving van vezels afkomstig uit fossiele brandstoffen naar hernieuwbare vezels positief is, zou het MMCF-productieproces kunnen bijdragen aan ontbossing als het gebruikte hout niet op verantwoorde wijze wordt gewonnen. Zo'n 60% van de 'forestbased' vezels komen vandaag weliswaar uit gecertificeerde bossen, maar door de snelle groei van deze toepassing is de verwachting eerder dat het niet-gecertificeerde aandeel zou gaan toenemen. Niet-gecertificeerde bossen kunnen kwetsbaar zijn voor ontbossing, zelfs illegale houtkap en biodiversiteitsverlies.

MMCF's kunnen geen echt duurzaam alternatief zijn als ze bossen beschadigen, en dus is het belangrijk dat de mode-industrie actie onderneemt om hun toeleveringsketens op te schonen. Een wereld waarin bossen en duurzame mode naast elkaar kunnen bestaan ​​is mogelijk, maar alleen als MMCF’s afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen. Belangrijk hierbij is dus dat het gebruikte hout afkomstig is uit verantwoorde beheerde bossen. Vandaag is naar schatting zo'n 25% van alle viscose wereldwijd is FSC-gecertificeerd. Een sterkere vraag naar FSC-gecertificeerde vezels en textielproducten is belangrijk om dit aandeel verder te doen toenemen.

Om aan het bovenstaande toe te voegen moet de mode-industrie ook de circulariteit verbeteren en gerecyclede MMCF’s gaan gebruiken. Dit zou helpen de hoeveelheid afval die naar de stortplaats gaat te verminderen en de druk op de bossen te verlichten door de vraag naar nieuwe vezels te verminderen.

FSC and Textiles: Sourcing Tree Fibers Sustainably

FSC labeled textile
FSC International

Internationaal FSC-project wil bedrijven uit de sector ondersteuning bieden rond FSC-certificering

Onder leiding van FSC Denemarken loopt het internationaal project "Fashion x FSC", waarbij de focus gelegd wordt op de mode- en textielindustrie op mondiaal niveau. Het project werd gestart in 2022, loopt tot 2025, en is een samenwerking tussen verschillende nationale FSC-kantoren waaronder ook FSC België.

Doel van het project is om de mode-industrie te betrekken, om samen met diverse actoren uit de sector de vraag naar FSC-gecertificeerde viscose - maar ook natuurrubber - te vergroten. Geïnteresseerde bedrijven kunnen informatie en ondersteuning op maat krijgen, rond het werken met FSC-gecertificeerde textielvezels of latex, en FSC Chain of Custody certificering in hun supply chain.

Via het project willen FSC op internationaal niveau ook meer kennis opdoen van deze sector, om waar nodig onze aanpak en dienstverlening aan te passen en/of te verfijnen.

Bent u als Belgisch bedrijf actief in de textiel en/of modesector, en heeft u vrijblijvend interesse in de mogelijkheden van dit project voor uw organisatie? Neem dan zeker contact om met FSC België.

Forests for responsable fashion.pdf
PDF, Size: 3.45MB
Brochure FSC France 'Les forêts au service d'une mode plus responsable'.pdf
PDF, Size: 5.49MB
FAQ Textile & FSC (FSC France).pdf
PDF, Size: 0.99MB
Fashion Forever Green Pact Logo

The Fashion Forever Green Pact

The Fashion Forever Green Pact is a call to immediate action for the fashion industry—brands, retailers and manufacturers alike— to adopt responsible sourcing in support of the world’s forests.

Read more ...