stakeholder consultation

Na de pre-audit die uitgevoerd werd in december, ontving de gemeente Habay begin 2024 het rapport van de certificeringsinstantie waarin een beperkt aantal actiepunten rond de naleving van de FSC-vereisten voor Belgische bossen opgelijst stonden. De verdere identificatie van zones met een hoge beschermingswaarde was hierin één van de belangrijkste onderwerpen.

Bij FSC-boscertificering is het belangrijk om gebruik te maken van alle lokaal beschikbare kennis en mogelijkheden onder meer ook bij het bepalen van dergelijke 'High Conservation Value' (HCV) die aanwezig zijn in het bosgebied. Dit begrip 'HCV' werd eind jaren negentig door FSC International geïntroduceerd en is sindsdien overgenomen door verschillende andere certificeringssystemen, zelfs buiten bosecosystemen.

Strikt genomen vertegenwoordigen ‘HCVs’ voor FSC zowel natuurlijke elementen (soorten, habitats, ecosysteemdiensten, ...) als cultureel erfgoed (sites, gebouwen, ...) die van belang zijn. Een correcte identificatie en het uitwerken van gepaste beheersmaatregelen zijn noodzakelijk om het behoud - en eventueel herstel - van deze HCVs te garanderen.

Hoewel de beheerder in de praktijk vaak al over een schat aan informatie over dit onderwerp beschikt, is het in kader van een FSC-certificeringsproces belangrijk om belanghebbenden de kans te geven om, indien nodig, het beeld dat de eigenaar en beheerder kunnen hebben, aan te vullen. Een lokale vereniging, een historicus, een natuuronderzoeker of een ornitholoog zijn voorbeelden van actoren die vaak waardevolle informatie kunnen verstrekken aan de eigenaar/beheerder, op basis van hun eigen observaties en kennis. En dit is exact wat de gemeente Habay onlangs georganiseerd heeft.

De bosbeheerder blijft uiteraard de verantwoordelijkheid behouden over de keuzes die gemaakt worden in het beheer van de eigen bossen. Maar door in dialoog te gaan met belanghebbenden kan de kennis en eventuele bezorgheden meegenomen worden in de praktijk, om zo tot een meer inclusief bosbeheer te komen.