FSC forest in Italy
FSC Italy

De Ecosysteemdiensten procedure van FSC omvat 7 stappen die een FSC-gecertificeerde bosbeheerder helpen om de positieve impact van hun bosbeheer op vlak van behoud en herstel van specifieke ecosysteemdiensten aan te tonen. Een onafhankelijke certificeringsinstelling staat in voor de evaluatie en verificatie, en geeft – mits goedkeuring – de formele toelating om hierover onderbouwd te communiceren.

Twee organisaties van lokale Italiaanse overheden – het ‘Ente Regionale per i Servizi all’Agricoltura e alle Foreste’ (ERSAF) en de Unie van de gemeenten Valdarno en Valdisieve (Unione di Comuni Valdarno e Valdisieve - UCVV) in Toscane - hebben recent succesvol gebruik gemaakt van deze procedure voor hun gezamenlijke bosoppervlakte van zo’n 18.000 ha. Beide organisaties hebben gewerkt rond koolstofopslag in hun bossen (impact ES 2.2). Voor UCVV ging het ook over het behoud van belangrijke zones voor recreatie en toerisme (impact ES 5.1), terwijl ERSAF ingezet heeft op het behoud van waterkwaliteit (impact ES 3.1).

Bij het toepassen van deze procedure worden gegeven uit het verleden vergeleken met recentere data, wat een evaluatie toelaat van de realisaties op vlak van ecosysteemdiensten. Zo kon aangetoond worden dat de totale netto stock aan koolstof opgeslagen in het bos met 20% is toegenomen bij UCVV tussen 2004 en 2019. Bij ERSAF ging het over een toename met 18% in de periode 2009-2019. Beide organisaties hebben als doel gesteld om een gelijkaardige aangroei te realiseren in de komende tien jaren.

In de bossen onder beheer van ERSAF, worden een dertigtal zoetwaterbronnen beschermd tegen degradatie, overconsumptie en vervuiling. De genomen maatregelen hebben aantoonbaar bijgedragen aan een verbetering van de pH-waarden en het stikstofgehalte in de bronnen. Bij de UCVV werd sterk ingezet op het behoud van het traditionele, pittoreske landschap waarvoor Toscane bekend is, waarbij de nodige investeringen gedaan werden in het verbeteren van de toeristische infrastructuur binnen het kader van een verantwoord bosbeheer.

Toni Ventre (Directeur UCVV) getuigt : ‘Via het toepassen van de ecosysteemprocedure kunnen we op een heldere manier communiceren over de positieve impact van ons beheer binnen de complexiteit van onze bosecosystemen.’ ‘Bovendien toont deze verificatie van de gerealiseerde ecosysteemdiensten ook de impact van onze inspanningen over een ruimere periode, ook naar de toekomst toe’ vult Massimo Ornaghi (directeur ERSAF) voegt hieraan toe.