FSC-boscertificering in België

De Belgische norm voor FSC-boscertificering, gebaseerd op het internationaal kader van de 'FSC Principes en Criteria', omvat de vereisten waaraan FSC-gecertificeerde bossen in België moeten voldoen.

De huidige norm werd goedgekeurd door FSC Internationaal in juli 2021, en verving de eerder gebruikte normen ontwikkeld door in België actieve certificeerders. De norm is van kracht sinds oktober 2021, en geeft bestaande certificaathouders een overgangsperiode van 12 maanden om aan de nieuwe norm te voldoen.

De norm is onderaan deze pagina beschikbaar in het Engels en het Nederlands. Een Franstalige versie is ook beschikbaar. Onderaan deze pagina kan u ook een Nederlandstalige samenvatting vinden.

Auditing of SylvaNova
FSC Belgium & SylvaNova

FSC-gecertificeerde bossen in België

België telt zo'n 42.281 ha FSC-gecertificeerde bossen, verdeeld over 5 'Forest Management' (FM) certificaten.

Individuele certificaten voor de gemeenten Bièvre en Vresse-sur-Semois (certificaatcodes: IMO-FM/COC-227268 et IMO-FM/COC-227267)

Na een succesvolle audit eind 2021, verkregen de gemeenten Bièvre en Vresse-sur-Semois – gelegen in de provincie Namen – in maart 2022 elk een FSC-boscertificaat. De gemeentelijke bossen van de twee gemeenten zijn gezamenlijk goed voor ruim 10.000 ha bos.

Groepscertificaat van het ANB (certificaatcode: NC-FM/COC-064995)

Het groepscertificaat van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) staat open voor alle Vlaamse boseigenaars, zowel openbare besturen als private eigenaars. Klik hier voor meer informatie over het groepscertificaat en de mogelijkheden tot aansluiting.

Groepscertificaat 'SYLVA NOVA' (certificaatcode: IMO-FM/COC-170214)

Sylva Nova bvba is gespecialiseerd in diverse consultancy-opdrachten in de bosbouwsector. Zaakvoerder Pierre Hermans heeft 20 jaar ervaring in bosbeheer, gaande van internationale opdrachten, projecten rond herbebossing maar evengoed rond het valoriseren van duurzaam bosbeheer in de Belgische praktijk. Zo beheert hij sinds eind 2017 een FSC-groepscertificaat voor private boseigenaren in Vlaanderen en Wallonië. Kllik hier voor meer informatie over hun groepscertificaat en contactgegevens.

Individueel certificaat Leefmilieu Brussel (code certificat: IMO-FM/COC-023023)

Het Brussels Hoofdstedelijk Geest heeft al sinds 2003 een FSC-boscertificaat voor hun beheer van het Brusselse deel van het Zoniënwoud.

Auditing of SylvaNova
FSC Belgium & SylvaNova
Sylva Nova is een bedrijf uit het Luikse wat actief is rond consultancy in de bosbouwsector. De zaakvoerder Pierre Hermans heeft reeds 20 jaar ervaring in bosbeheer, gaande van internationale opdrachten, projecten rond herbebossing maar evengoed rond het valoriseren van duurzaam bosbeheer in de Belgische praktijk. Dit interview werd afgenomen in de zomer van 2018. Voor meer informatie over SylvaNova en de huidige stand van zaken van hun FSC-groepscertificaat kan u hier terecht.
FSC forest Limburg - bosgroep
Bosgroep Limburg
Bosgroep Limburg vzw is een vereniging van en voor boseigenaars en -beheerders, en richt zich op alle onderdelen van het bosbeheer, gaande van vrijblijvend advies, over de opmaak van beheerplannen tot de praktische uitvoering op het terrein.
FSC-STD-BEL-01-2021 V1-0 Interim FSC standaard België (NL).pdf
PDF, Size: 1.79MB
FSC-STD-BEL-01-2021 V1-0 FSC Interim National Standard of Belgium (English).pdf
PDF, Size: 1.19MB
Samenvatting FSC norm boscertificering in Belgie.pdf
PDF, Size: 9.34MB
Lijst certificeerders en groepsmanagers FSC boscertificering Belgie.pdf
PDF, Size: 257.70KB