De weg vrijmaken voor herstel en reparatie

Met de lancering van de 'Policy on Conversion*' en het 'FSC Remediation Framework*' werd het nieuwe beleid rond het herstel en beheer van bossen op gedegradeerde gronden vorm gegeven. Plantagebossen die ontstaan zijn op een terrein wat ontbost werd na november 1994 komen normaliter niet aanmerking voor FSC-boscertificering. In heel wat landen in Latijns-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië zorgt dit er echter voor dat er geen incentive is om het beheer te verbeteren op sociaal of ecologisch vlak, of aan herstel te doen van de oorspronkelijke, natuurlijke bosvegetatie. Het nieuwe FSC beleid biedt nu wel mogelijkheden voor bosbedrijven, om via een eerlijk en consistent pad werk te maken van het herstel van de sociale en ecologische schade uit het verleden, wanneer de ontbossing plaatshad tussen 1 december 1994 en 31 december 2020. Voor bosoperaties met ontbossing na die datum blijft FSC-boscertificering onmogelijk. Dit nieuwe beleid werd door de FSC-leden via Motie 37 op de Algemene Vergadering van oktober 2022 aanvaard. De overeenkomstige wijzigingen in de Principes en Criteria zullen begin 2023 worden gepubliceerd.

Vereenvoudiging van het totstandkomingsproces voor FSC-normen

FSC heeft een strikte procedure voor het ontwikkelen van standaarden (FSC-PRO-01-001*), die in 2022 herzien werd. De wijzigingen zorgen ervoor dat standaarden op een meer efficiënte manier tot stand kunnen komen, met gerichte en gestroomlijnde manieren voor het raadplegen van belanghebbenden in het proces van het ontwikkelen van standaarden, waarbij uiteraard de transparantie behouden blijft.

Gefaseerde aanpak van certificering voor bossen van kleine eigenaars - en gemeenschappen

Het 'Continuous Improvement Process' is een flexibele en innovatieve tool waarmee kleinschalige bossen, bossen met een laag-intensief beheer of gemeenschapsbossen vlotter toegang kunnen krijgen tot FSC-boscertificering. De procedure biedt een nieuwe manier om toegang te krijgen tot certificering door geleidelijk - stapgewijs dus - te voldoen aan de FSC-norm die van kracht is tijdens de eerste certificeringscyclus, die 5 jaar duurt. Deze procedure kan worden gebruikt met andere beleidsinstrumenten die zijn ontwikkeld om FSC-certificering toegankelijker te maken voor gemeenschapsbossen. Klik hier voor meer informatie.

Verbetering van bosauditpraktijken

Bij de herziening van de norm voor het uitvoeren van bosbeheeraudits* zijn een aantal nieuwe benaderingen en innovaties toegepast die de laatste jaren naar voren gekomen zijn. Met deze herziene standaard verbetert FSC de transparantie en effectiviteit van op resultaten gebaseerde, risico-gebaseerde beoordelingen van bosbeheer. Enkele van de belangrijkste veranderingen zijn de introductie van risicoanalyses voor nationale bosbeheernormen, digitale auditrapporten, betere planning van auditmiddelen en vereenvoudigde vereisten voor gemeenschapsbossen, kleine bossen en laagintensief beheerde bossen.

Goedkeuring van nieuwe nationale of regionale normen voor FSC-boscertificering

In 2022 heeft FSC vijf nieuwe nationale normen gepubliceerd om verantwoord bosbeheer te bevorderen in Oostenrijk, Ecuador, India en Paraguay, evenals een regionale norm voor Midden-Amerika (voor Guatemala, Honduras, Nicaragua en Costa Rica). De normen voor Nederland en Maleisië werden in 2022 in een herziene versie goedgekeurd. FSC heeft nu wereldwijd 78 bosbeheerstandaarden voor gebruik in een specifiek land of regio.

* Finale versies zullen gepubliceerd worden in 2023.