De derde monitoringaudit richtte zich dit jaar hoofdzakelijk op de vereisten onder de FSC-principes 4 (relaties met bosgebruikers), 5 (economische aspecten) en 6 (impact beheer en exploitatie). Belangrijk bij een audit is dat niet enkel in woorden aangegeven wordt hoe de FSC-vereisten nageleefd worden, maar dat dit ook maximaal gedocumenteerd kan worden, door een goede opvolging van de beheersplanning, de communicatie met stakeholders en de archivering van de nodige stukken die hiermee verband houden. Dit helpt niet enkel om na te gaan wat er tussen de jaarlijkse audits gebeurd is, maar heeft ook intern een grote meerwaarde op vlak van transparantie en het verzamelen, delen en overdragen van ervaring en kennis.

Bij de start van de audit werd aandacht besteed aan de meer administratieve kant van de vereisten, waarbij verschillende documenten opgevraagd en bekeken werden. Ook de non-conformiteiten die tijdens de vorige audit geïdentificeerd zijn, werden besproken. Eén non-conformiteit had te maken met de inventarisatie van 'natuurbeschermingsgebieden, die minstens 10% van de totale oppervlakte moeten omvatten, waaraan de bosbeheerder een passend gevolg aan gegeven heeft.

Het vervolg van de audit had plaats op diverse locaties binnen de FSC-gecertificeerde bossen. Doel van die terreinbezoeken is uiteraard om na te gaan of het bosbeheer in de praktijk verloopt conform de opgestelde beheersplanning en in lijn ligt met de FSC-vereisten. Zo werden onder andere enkele bosbestanden bezocht die in het recente verleden aangetast werden door schorskevers, en momenteel in de fase van herbebossing zitten. Andere discussies concentreerden zich op de impact van managementactiviteiten. De audit gaf ook aandacht aan sociaal-maatschappelijke aspecten, zoals de recreatiemogelijkheden voor omwonenden en toeristen, alsook aan het 'welzijn & veiligheid' van bosarbeiders.

Tijdens een afsluitend overleg werd reeds ingegaan op de voorlopige resultaten van de audit, die nu verder verwerkt zullen worden in het finale auditverslag wat na interne validatie door de certificeerder overgemaakt zal worden aan de twee gemeenten. De eerste conclusies leidden tot het behoud van het FSC-certificaat voor beide gemeenten, waarbij wel een aantal openstaande non-conformiteiten op korte termijn dienen opgelost te worden om het FSC-certificaat in ere te houden.

Voor een meer uitgebreid verslag van de audit wordt verwezen naar de Franstalige versie van dit artikel.