canopy from the sky gabon
FSC / Nyani Quarmyne

Het uitgebreide kanaalsysteem met dijken en sluizen beschermt de stad Amsterdam en haar inwoners tegen hoog water. En dat is nodig, daar Amsterdam zo'n twee meter onder zeespiegelniveau ligt. Voor het vervaardigen van sluisdeuren wordt van oudsher gebruik gemaakt van tropisch Azobe-hout. Deze houtsoort is ongelooflijk sterk en resistent tegen afbraak (houtrot, mariene boorders ...) en kent een heel lange levensduur (>50 jaar onder water).

Het Azobehout is afkomstig uit het regenwoud in het Congobekken zo'n 8.000 km verder. Voor dit project werd gebruik gemaakt van FSC-hout uit een gecertificeerd bos in Gabon. Verantwoord bosbeheer in de tropen is vanzelfsprekend een hele uitdaging, omdat het enerzijds de nodige investeringen vergt rond de bescherming van het ecosysteem en het sociaal-maatschappelijk welzijn van de lokale bevolking. Anderzijds is de druk op het bos op vlak van bosdegradatie en ontbossing in die regio immens. Duurzaam bosbeheer en FSC-boscertificering zijn hierin van grote waarde om er zorg voor te dragen dat bossen die commercieel gebruik worden in stand gehouden worden, en samen met beschermde bosgebieden bijdragen aan bosbehoud in de regio.

Via de twee onderstaande video's - of deze interactieve website - kan u “The Journey of Tropical Wood” ontdekken, waarbij zowel ingegaan wordt op het belang en de impact van verantwoord bosbeheer, alsook op de verwerkende keten van deze natuurlijke en hernieuwbare grondstof.