De FSC-gecertificeerde bosoppervlakte wereldwijd is sinds de oprichting van de Forest Stewardship Council vrij gestaag toegenomen, al gaat die stijging gepaard met ups en downs om diverse redenen. Eind 2021 werd de hoogste oppervlakte tot op heden bereikt, toen er zo'n 230 miljoen hectare FSC-gecertificeerd bos was, verspreid over alle continenten. Voornamelijk door de oorlog in Oekraïne is de oppervlakte sindsdien gedaald tot een kleine 200 miljoen hectare.

Deze recente omwentelingen mogen ons echter niet de vooruitgang van FSC-certificering in andere regio's van de wereld doen vergeten, zoals bijvoorbeeld Afrika of Latijns-Amerika. De sterkste en meest constante groei van de FSC-gecertificeerde bosoppervlakte situeert zicht echter in de Europese Unie. Met een toename van 15 miljoen hectare in tien jaar tijd heeft Europa nu meer dan 45 miljoen hectare FSC-bos, waarmee het net achter Noord-Amerika komt wat betreft het aantal FSC-gecertificeerde hectaren.

 

map & evolution FSC FM in EU27

De sterkte groei qua FSC-bosoppervlakte in Europa had plaats in Scandinavië (Zweden en Finland) en enkele landen in Oost-Europa. Maar ook in Duitsland bijvoorbeeld, en in mindere mate Spanje en Portugal is de aangroei vrij sterk. Ook in België en Frankrijk is er een geleidelijke groei waar te nemen binnen een context die ook steeds meer openstaat voor FSC-certificering, waarbij er zeker goede vooruitzichten zijn voor de komende jaren.