De initiafnemers Embuild Vlaanderen en Buildwise willen via het charter het gebruik van ‘biocirculaire materialen’ in zowel nieuwbouwprojecten als renovaties vergroten, met als doel om het tegen 2050 de norm te maken. Onder biocirculaire materialen dient volgende de initiatiefnemers te worden verstaan: materialen die hernieuwbaar en eventueel herbruikbaar zijn – daarom spreken ze over biocirculaire en niet over biogebaseerde bouwmaterialen – en die bij de productie weinig energie vereisen.
Bekende voorbeelden van biocirculaire bouwmaterialen zijn hout, vlas, stro, papiervlokken, houtwol, kurk en kalkhennep. Heel wat van die materialen hebben natuurlijke eigenschappen die de gezondheid van gebouwgebruikers rechtstreeks – en dus bovenop de bovengenoemde milieuvoordelen – ten goede komen.
Onder de 150 organisaties die het charter ondertekenden zitten heel wat actoren uit de bouwsector gaande van aannemers, studiebureaus, architecten, materiaalproducenten, federaties en kennis- en onderzoekscentra.
Als keurmerk voor hout, afgeleide producten en andere bosproducten zoals kurk, is het vrij evident dat FSC België het charter mee wil ondersteunen, en het dan ook enthousiast mee ondertekend heeft. Houtproducten zullen immers een aanzienlijk aandeel vormen binnen die biocirculaire grondstoffen, waarbij het vanzelfsprekend een must moet zijn dat ze afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen.

Voor meer informatie:
- Lees het verslag van het event vanaf pagina 30 in het aprilnummer van Embuild Magazine
- Nieuwsbericht Circubuild (26/03/2025)