FSC project awards 2015-18-2021
FSC Belgium & Ecobos

Hout is ontegensprekelijk een fantastisch materiaal om te gebruiken in bouw- en renovatieprojecten. Naast de vele technische en esthetische voordelen van hout, heeft het ook een veel betere milieu-impact in vergelijking met andere bouwmaterialen. Belangrijk hierbij is het uiteraard dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen of recyclage. Het FSC-keurmerk biedt deze garantie op vlak van verantwoorde herkomst.

De dag van vandaag kiezen steeds meer opdrachtgevers, architecten en studiebureaus of bouwbedrijven al voor gecertificeerd hout in hun projecten. Via de ‘FSC Project Awards’ wil FSC België dit ook actieif verder aanmoedigen, door met de nodige regelmaat projecten waarin FSC-gecertificeerde houttoepassingen gebruikt werden in de kijker te zetten.

De eerste FSC Project Awards werden uitgereikt in 2015, en worden sindsdien om de drie jaren uitgereikt. Verdeeld over vier categorieën wordt bij elke editie - per categorie - een FSC Project Award uitgereikt.

De 2021-editie kende vooral door de corona-crisis een andere aanpak dan de voorbije edities, vooral dan qua timing en uitreiking. Helaas geen plechtig overhandigingsmoment op een event in de marge van de 3-jaarlijkse houtvakbeurs Prowood deze editie. Het aantal deelnemende projecten lag deze editie ook wat lager dan anders, maar dat doet geen afbreuk aan de winnende projecten.

4 winners FSC Project Awards 2021

Op basis van een onafhankelijke jurering, werden de volgende 4 winnaars aangeduid:

  • In de categorie ‘Infrastructuur’: de Fiets- en voetgangersbrug “Fietsen door de Heide” van opdrachtgever ‘Provincie Limburg’ en ingediend door de bruggenbouwer Wijma Kampen bv.
  • In de categorie ‘Projectbouw’: het appartementsgebouw ‘Hoogbouwplein’ in Zelzate, in opdracht van CVBA Wonen en ingediend door Engels Projects.
  • In de categorie ‘ Particulier project’ : ‘Woning M in Brugge’, ingediend door EA+ architecten en ingenieurs.
  • In de categorie ‘Publiek gebouw’: de Antwerp Management School hoofdcampus in Antwerpen, ingediend door Engels Projects.

Proficiat aan alle winnaars, en dank aan alle deelnemende projecten !