FSC Project Awards 2021

Verdeeld over 4 categorieën namen een twintigtal projecten deel aan de FSC Project Awards in 2021.

4 winners of FSC project awards 2021

Categorie 'Buiteninfrastructuur'

Fiets- en voetgangersbrug “Fietsen door de Heide”

Winnaar: Fiets- en voetgangersbrug “Fietsen door de Heide”

 • Indiener en uitvoerder van het project: Wijma Kampen B.V.
 • Opdrachtgever: Provincie Limburg
 • Architecten: MAAT-ontwerpers en Witteveen en Bos

De prachtige Fiets- en voetgangersbrug "Fietsen door de Heide" werd in mei 2021 opgeleverd. De brug is 300 meter lang en 3,5 meter breed, en werd gemaakt met FSC-gecertificeerd Azobe-hout (draagcontructie) en FSC-gecertificeerd naaldhout voor de wandpanelen.

Categorie 'Publiek Gebouw'

Buitenschrijnwerk Engels Projects AMS Antwerpen

Winnaar: Buitenschrijnwerk AMS hoofdcampus

 • Indiener en uitvoerder: Engels Projects
 • Bouwheer: Antwerp Management School (AMS)
 • Architect: HUB architecten

Engels Projects was verantwoordelijk voor het ontwerp en de plaatsing van het buitenschrijnwerk van de nieuwe hoofdcampus van AMS: 187 ramen en 15 deuren vervaardigd in FSC-gecertificeerd lariks. Het bouwwerk in architectonische beton met expliciete raamkaders die verwijzen naar de oude bouwstijl is een opvallende parel aan het gezellige Mechelse Plein in Antwerpen.

Categorie 'Particulier gebouw'

Woning M Brugge

Winnaar: Woning M - Brugge

 • Indiener en architect: EA+ architecten en ingenieurs
 • Opdrachtgevers: particuliere bouwheer
 • Houtleverancier: Eurabo

Een halfopen woning uit de jaren ‘80 werd op maat van de eigenaar aangepast en gepersonaliseerd. Dit resulteert in een nieuwe aanbouw aan de tuinzijde, waar een aantal monumentale beuken de tuin domineren. De aanbouw bestaat uit een dwarse nok op de bestaande nok, waardoor in de achterbouw een grote hoogte ontstaat om veelvuldig licht binnen te brengen en om het zicht op de bomen te versterken. Op de verdieping werden de kleine kinderkamers uitgebreid tot in deze nieuwe achterbouw. Een vliesgevel - volledig gedetailleerd in hout - werd geïnstalleerd als zonnewering en omwille van privacy. In het project werden heel wat FSC-gecertificeerde houttoepassingen gebruikt, waaronder het constructiehout en de plaatmaterialen, de gevelbekleding en het binnen- en buitenschrijnwerk.

Categorie 'Projectbouw'

Appertementsgebouw Hoogbouwplein Engels Projects

Winnaar: Buitenschrijnwerk appartementsgebouw Hoogbouwplein, Zelzate

 • Indiener en plaatser schrijnwerk: Engels Projects
 • Bouwheer: CVBA Wonen
 • Architect: KPW architecten

Voor de renovatie van de 64 appartementen voor sociaal verhuur werd er door de bouwheer en de architecten gekozen voor het zogenaamde circulair ontwerp, dit met oog op de toekomst. Engels Projects was verantwoordelijk voor het ontwerp en plaatsing van het buitenschrijnwerk in stelkaders. Deze stelkaders werden gemaakt in Purenit, een drukvast bouwmateriaal met goede isolatie-eigenschappen. Het voordeel van een dergelijke plaatsing van de ramen is dat deze binnen onbepaalde tijd probleemloos kunnen gedemonteerd worden, zonder het openbreken van de gevel of de bevestiging te vervangen. In totaal werden niet minder dan 262 ramen, 66 terrasramen en 6 deuren gemaakt in FSC-gecertificeerde lariks geplaatst.