research team in the field
Joeri Zwerts - Univ. Utrecht

Uit recent gepubliceerd onderzoek in het wetenschappelijk tijdschrift Nature blijkt dat in FSC-gecertificeerde bossen in Afrika 2,7 keer meer grote bedreigde zoogdieren, zoals olifanten en gorilla's, leven dan in bossen zonder certificering. Bioloog Joeri Zwerts van de Universiteit Utrecht kwam tot deze conclusie na onderzoek uitgevoerd op initiatief van het Wereld Natuur Fonds en met steun van de Wildlife Conservation Society. In FSC-gecertificeerde bossen wordt hout op verantwoorde wijze geoogst. Eén van de eisen, waar de natuur van profiteert is dat stroperij wordt tegengegaan door onder andere de inzet van patrouilles. Ruim 1,3 miljoen cameravalbeelden gemaakt over vijf jaar tijd in 14 bosgebieden in Republiek Congo en Gabon tonen de effectiviteit aan van deze maatregelen en bewijzen de positieve impact die FSC-certificering heeft op biodiversiteit en lokale ecosystemen.

Deze studie - de eerste die zo veel verschillende bosgebieden tegelijkertijd vergelijkt – bewijst het effect hiervan op biodiversiteit. “Deze resultaten tonen aan dat certificering een belangrijke rol speelt bij het behoud van biodiversiteit in de tropen. Het klinkt tegenstrijdig, maar het blijkt dat verantwoorde houtoogst kan bijdragen aan het behoudt van tropische bossen. Een groot deel (zeker 400 miljoen hectare) van de bossen die we nog hebben wordt immers gebruikt voor houtkap. Lokale gemeenschappen hebben een inkomen nodig en je voegt waarde aan het bos toe door er hardhout uit te halen. Je zou op dezelfde plek bijvoorbeeld ook soja of oliepalmen kunnen verbouwen, maar dan blijft er geen bos meer over”, zegt Joeri Zwerts van Universiteit Utrecht, auteur van het vandaag verschenen artikel.

“Deze onderzoeksresultaten zijn ongelooflijk goed nieuws voor tropische bossen en de prachtige en bedreigde diersoorten die er leven, zoals bosolifanten. Dit onderzoek laat zien dat je als consument verschil kunt maken en dat duurzaam bosbeheer werkt”, aldus Jaap van der Waarde, WWF-Kameroen en medeauteur van het vandaag gepubliceerde artikel.

Meer informatie:

  • Nature Article (10/04/2024) 'FSC-certified forest management benefits large mammals compared to non-FSC' - Joeri A. Zwerts et all.
  • FSC-certificering tropische bossen pakt goed uit voor gorilla’s en olifanten - webpage Universiteit Utrecht