
Gelijkaardig onderzoek werd reeds uitgevoerd eind 2009 en eind 2011, waardoor de evolutie duidelijk in kaart gebracht wordt. Daar waar in 2009 slechts 14% van de Belgen het FSC kenden, is de bekendheid van het FSC-label eind 2013 gestegen tot 34%. Een mooi resultaat voor een label dat dit jaar zijn 20-jarig bestaan viert. In vergelijking met andere labels, te vinden op hout- en of papierproducten, die ook (deels) verwijzen naar de herkomst van het materiaal, blijft het FSC-label met ruime voorsprong het meest gekend.
Stijgende zichtbaarheid van het FSC-label
De belangrijkste verklaring voor de toegenomen bekendheid is te vinden in het groeiende aanbod aan FSC-gelabelde producten. Hout- en papierproducten met het FSC label, afkomstig uit verantwoord beheerde bossen of recyclage, zijn steeds meer aanwezig in het dagelijkse leven van consumenten. Op papierproducten kan je het FSC-label vandaag vinden op divers drukwerk, omslagen, en boeken, maar ook bijvoorbeeld op papieren zakdoekjes, WC papier, bankuittreksels en trein- of kastickets. Ook wat houtproducten met label betreft, is het aanbod onder andere bij de Doe-het-zelf ketens de laatste jaren zeer fors toegenomen.
Bekend van Antwerpen tot Aarlen
Hoewel er meer FSC-gecertificeerde bedrijven zijn in Vlaanderen, is de bekendheid van het FSC label toch vrij gelijkaardig over heel België. De verschillen in functie van de leeftijd zijn wel uitgesproken: bijna de helft van de -35 jarigen kent het FSC label reeds, terwijl dit bij +55 jarigen slechts 1 op de 4 is. Bemoedigend is dat het onderzoek ook aantoont dat meer dan 1 op 2 aangeeft op het FSC label te zullen letten bij hun volgende aankopen van hout- of papierproducten.