deforestation next to forest concession
B. Holvoet

De EUDR is van toepassing op houtproducten, rubber, palmolie, soja, rundvlees, koffie en cacao, en wil dus dat geen enkele van de producten ontbossing in de hand werkt. Voor hout en afgeleide producten zijn er hiernaast nog bijkomende vereisten om te vermijden dat deze producten bosdegradatie in de hand werken.

De doelstellingen van de EUDR zijn volledig complementair met de missie van FSC. Terwijl sommige aspecten van de verordening worden verduidelijkt, beoordeelt FSC momenteel de verenigbaarheid van de eisen ervan met die van de EUDR. Het verbindt zich er ook toe om zijn systeemstructuur op één lijn te brengen om de implementatie van relevante bosbouwwetgeving ter plaatse te ondersteunen, en om de traceerbaarheid en geolocatie van hout- en rubberproducten mogelijk te maken.

Omdat ook heel wat van onze retailpartners geconfronteerd (zullen) worden met deze wetgeving, en we hierover al aardig wat vragen kregen, organiseert FSC België een infosessie op 15 maart 2024 in Leuven voor promotionele licentiehouders. Deze infosessie zal in een eerste deel een algemene introductie geven op het 'hoe en waarom ' van de EURD. In een tweede deel ligt de focus op het FSC-systeem, waarbij we toelichting geven rond hoe FSC-gecertificeerde producten in lijn zullen liggen met deze wetgeving. Hierbij komen ook de enkele nieuwigheden binnen ons normatief kader, en tools waaronder de FSC blockchain aan bod.

Merk op dat we - wellicht in samenwerking met een aantal sectororganisaties in de brede houtverwerkende nijverheid - een infosessie willen organiseren in maart-april die meer gericht zal zijn op bedrijven stroomopwaarts in de handelsketen (invoer, groothandel, verwerking, ...). Meer informatie hierover volgt zodra deze beschikbaar is.

Praktsche informatie:

  • Datum: 15/03/2024 van 10u-12u30
  • Locatie: Business Brewery, Interleuvenlaan 62, 3001 Leuven
  • Doelgroep: retail & DIY met een promotionele FSC-keurkmerklicentie
  • Taal: slides Engelstalig - voertaal spreker: Nederlands - Q&A Nederlands-Frans-Engels
  • Aantal plaatsen beperkt - voorafgaand inschrijven verplicht via contact@be.fsc.org.