Signs in French forest (c) ONF
ONF

Vijf jaar geleden begon ONF met FSC-certificering op verzoek van klanten en op experimentele basis. De keuze viel hierbij op een aantal staatsbossen die relevant waren voor de bevoorrading van de industriële klanten die hun interesse in FSC-hout te kennen gaven, waarbij ook verschillende bostypes gekozen werden om zo de toepasbaarheid van FSC-boscertificering in diverse situaties te testen.

De betrokkenheid van het ONF gedurende deze jaren heeft ervoor gezorgd dat hun mensen op het terrein het FSC-systeem beter hebben leren kennen door het van binnenuit te ontdekken. Het certificeringsproces bood de mogelijkheid om het gevoerde bosbeheer, de vereisten van duurzaam beheer en de implementatie ervan ter discussie te stellen, en hierover van gedachten te wisselen met diverse actoren. Meer recentelijk nam de ONF ook deel aan de raadplegingen die werden gehouden in het kader van de herziening van het Franse referentiesysteem, wat haar betrokkenheid nog eens bevestigde.

Na iets meer dan 4 jaar ervaring heeft de ONF de balans opgemaakt en besloten om haar inzet voor FSC-certificering voort te zetten. Door door te gaan met de FSC-certificering, wil de ONF haar klanten die om deze certificering vragen of zullen vragen, tevreden blijven stellen. De erkenning van de kwaliteit van het gevoerde beheer door een internationaal erkend certificeringssysteem, het verfijnen van de beheerspraktijk en de dialoog met betrokkenen, bieden hierin een duidelijke meerwaarde. Het ONF wil in de nabije toekomst ook meer investeren in de promotie van de vele ecosysteemdiensten (biodiversiteit, koolstof, water, bodem, vrije tijd, enz.) die worden geleverd door openbare bossen en zal het de methoden bestuderen die FSC op dit gebied voorstelt.

Lees hier het interview met ONF door FSC Frankrijk.