
De in Antwerpen gevestigde groothandel in multiplex en andere houten plaatmaterialen (OSB, MDF, …) vierde onlangs haar 50ste verjaardag. De firma is in die halve eeuw uitgegroeid tot één van de belangrijkste invoerders in Europa, en ook op vlak van de inspanningen rond een verantwoorde, duurzame herkomst is het bedrijf duidelijk koploper.
Van het totale volume wat in 2018 via hen op de Europese markt gebracht werd, was immers ruim 80% voorzien van een certificaat van verantwoorde herkomst. FSC-gecertificeerde plaatmaterialen vertegenwoordigen zo’n 72% van het totale volume.
“Een duurzame herkomst van onze producten is voor ons bedrijf altijd van groot belang geweest” zegt Koen De Witte (CEO ALtripan). Koen De Witte: “We hebben de afgelopen jaren heel wat inspanningen gedaan om ons aanbod aan gecertificeerde producten verder te laten toenemen, en blijven verdergaan op deze weg.
De vraag naar bijvoorbeeld FSC-gecertificeerde houtproducten is trouwens al sterk ingeburgerd in landen zoals Nederland en het VK, al zien we hier zeker ook nog groeimogelijkheden in op andere markten waaronder België en Frankrijk”.
De afgelopen jaren heeft Altripan ook bewust en proactief zelf werk gemaakt van het vergroten van de mogelijkheden qua gecertificeerde materialen, bijvoorbeeld door in dialoog te gaan met Indonesische leveranciers (SVLK, FLEGT). Met haar Chinese partners ging Altripan zelf over tot een echt actieve samenwerking, waarbij het bedrijf ook zelf investeert om samen met haar Chinese partner(s) een FSC-gecertificeerde productie op te zetten, die sinds kort op snelheid gekomen is.
“Het aanbod aan FSC-gecertificeerde plaatmaterialen op de Belgische markt is eigenlijk best wel groot, mede dankzij inspanningen van bedrijven zoals Altripan”, zegt Bart Holvoet (Directeur FSC België), “maar verder stroomafwaarts in de markt – bijvoorbeeld bij verdere verwerkers, bouwbedrijven of architecten – is dit niet altijd geweten”. Bart Holvoet: “Het is trouwens niet enkel van belang om ook hier proactief de steeds ruimere mogelijkheden met FSC-gecertificeerde plaatmaterialen in de kijker te zetten. Ook is het soms nodig om de vraag vanuit de markt te begeleiden naar dit aanbod. Zeker voor multiplex bijvoorbeeld is de marktvraag soms nog te traditioneel qua vereiste soorten voor het dekfineer, terwijl hier tal van alternatieven vaak beter of vlotter te realiseren zijn met FSC-keurmerk.”
De vereisten rond een legale of duurzame herkomst van houtproducten zijn de laatste jaren in sterk stijgende lijn gegaan, onder meer door de invoering van de EU Houtverordening in 2013. “Onze sector wordt geconfronteerd met toenemende vereisten qua herkomst en kwaliteit, en als bedrijf hebben we besloten om hierin zelf de vlucht vooruit te nemen” zegt Koen De Witte, “Garanties rond kwaliteit én een verantwoorde herkomst, en transparantie hieromtrent, zien we dan ook als onze essentiële troeven voor de toekomst. Wij zetten daarom ook voor onze Chinese producten in op de innoverende toepassing van FSC gecertifieerd Eucalyptus Grandis en Europees FSC gecertifieerd beuken als dekfineer. De traceerbaarheid en aantoonbare legaliteit binnen de krijtlijnen van de Europese houtverordening zijn daardoor gemakkelijker te garanderen.”