
In het jaar waarin FSC haar 25ste verjaardag viert, willen we ook zijn nagedachtenis eren, en dit in naam van alle mensen die meewerken om bij te dragen aan de gezondheid van de bossen in de wereld.
Sinds de creatie van het FSC-logo, een kwarteeuw geleden, heeft het FSC-keurmerk een lange weg afgelegd, waarbij het label ondertussen op al heel wat hout- en papierproducten te vinden is. Misschien staat het ook op uw tuinmeubelen, of op het boek wat u aan’t lezen bent? Of op de melkdoos bij het ontbijt, of op het pak printpapier op kantoor….
Het FSC-logo geeft aan dat het product in kwestie gemaakt is op basis van grondstoffen uit verantwoord beheerde bossen en/of gerecycleerd materiaal. In deze verantwoord beheerde bossen wordt op een sociaal correcte manier aan bosbeheer gedaan, waarbij de biodiversiteit in stand gehouden wordt.
Achter dit FSC-logo zit een verhaal, van gemotiveerde mensen die ruim 25 jaar geleden samen kwamen rond hun visie rond duurzaam bosbeheer, én een grafisch ontwerper met een uniek creatief talent. Een verhaal op zich …

Communicatie van een visie
Het begon allemaal in 1994 toen de FSC-leden volop vormgaven aan wat voor hen ‘duurzaam bosbeheer’ betekende: een milieuvriendelijk, sociaal voordelig en economisch welvarend bosbeheer wat wereldwijd kon bijdragen aan het behoud van bossen. Al vlug kwam de nood om een logo te hebben, herkenbaar voor consumenten, waarmee producten afkomstig uit verantwoord beheerde bossen geïdentificeerd konden worden.
Een eerste voorstel van logo was een groep bomen waarvan de schaduwen een wereldkaart vormden. Hoewel het ontwerp op zich goed aansloot bij de missie van de organisatie, werd het ontwerp niet weerhouden. Onherkenbaar voor sommigen, te complex voor anderen, maar ook de onvolledigheid van de wereldkaart bleken en struikelblok. En om dit logo in een label te verwerken bleek ook vrij onhaalbaar. Een meer eenvoudig ontwerp werd een must, en in 1994-95 kreeg Tristram Branscombe-Kent met zijn ontwerpbureau Broadstairs de opdracht om hier werk van te maken …
De geboorte van een symbool
In juni 1994 maakte Tristram kennis met FSC, op het toenmalig hoofdkantoor in Oaxaca (Mexico), waar hij kennis maakte met het bestuur en de organisatie. De uitdaging was niet min: een eenvoudig en herkenbaar logo, wat de link legde met FSC’s missie rond duurzaam bosbeheer. Op zijn weg terug naar Engeland kwam zijn inspiratie op gang.
Zijn eerste ontwerpen toonden reeds een variatie een opties, waarbij het al vlug duidelijk werd dat een logo over verantwoord bosbeheer niet zonder een afbeelding van een boom kon. De eerste ideeën maakten een combinatie van een loof- en naaldboom, of verwezen naar de opkomst van het digitale tijdperk. ‘“Tristram vond het fantastisch om ontwerpen te maken die vlot en vlug te begrijpen waren, en hij kon uren lang werken tot hij tevreden was over het resultaat’ getuigt zijn weduwe Margeret. ‘Naast zijn oog voor het creatieve was hij ook gefascineerd door de wetenschap, en ik weet nog hoe gemotiveerd hij aan de slag was in zijn zoektocht naar ‘het’ FSC logo’.
Het finale ontwerp, qua naam het checkmark-and-tree logo, werd begin 1996 voorgesteld aan de FSC Board of Directors, waarbij het meteen geadopteerd werd. De eenvoud met zowel een boom als het universeel erkende teken voor goedkeuring – het vinkje – werd als de perfecte keuze beschouwd. En dat blijkt zoveel jaar na datum nog steeds de juiste keuze!
Het ‘nieuwe’ FSC-logo werd officieel gelanceerd op een event in Londen, op 21 februari 1996, en het eerste FSC-gelabelde product – een houten kooklepel bij Sainsbury’s – verscheen niet veel later in de winkel...
Kiezen voor FSC-gelabelde producten, da’s kiezen voor een meer verantwoord bosbeheer wereldwijd !