Bart speaking on social impact FSC FM at vandecasteele
Gerald Van Rafelghem

Op 1 juni 20213 werd de allereerste Belgische editie van de 'Tour door het hout' georganiseerd, in de indrukwekkende locatie van gastheer Vandecasteele Houtimport, waar ruim 100 houtsoorten uit zo'n 87 landen opgeslagen liggen.

Het 'Tour door het hout' concept - overgewaaid vanuit FSC Nederland - wil diverse betrokkenen samenbrengen om in dialoog te gaan rond de fantastische grondstof hout en de werking en impact van FSC-boscertificering. Als natuurlijke en hernieuwbare grondstof heeft hout immers ongelooflijk veel troeven, mits er een verantwoord bosbeheer aan de basis ligt uiteraard.

Langs een parcours tussen de partijen hout kwamen de deelnemers in contact met sprekers van de gastheer, en pitches van FSC België en FSC Nederland rond de sociale en ecologische impact van FSC-boscertificering met focus op de tropen. Ook FSC Brazilië was met twee vertegenwoordigers aanwezig, om het belang van de vraag naar FSC-hout voor hun werking toe te lichten.

Een divers publiek van zo'n 60 deelnemers namen deel aan het event, waaronder zowel opdrachtgevers uit de publieke sector, ngo's, en kennisinstellingen, naast uiteraard ook houtverwerkende bedrijven uit het klantenbestand van de gastheer.

25years FSC COC at Vandecasteele
Gerald Van Rafelghem

Tijdens de afsluitende drink werk de gastheer Vandecasteele Houtimport ook in de bloemetjes gezet. De firma was één van de pioniers rond FSC Chain of Custody certificering in België, en is ondertussen al zo'n 25 jaar FSC-gecertificeerd. Daar waar het aanbod gecertificeerd hout in de beginjaren eerder laag was, is dit doorheen de jaren sterk toegenomen. Vandecasteele Houtimport wil tegen 2025 enkel gecertificeerd hout verhandelen.