Muziekinstrumenten uit Tanzaniaans ebbenhout en armoedebestrijding

Het zwartkleurige Afrikaans ebbenhout is een van de meest waardevolle houtsoorten op aarde en wordt vooral gebruikt in muziekinstrumenten. In Tanzania geeft de oogst van ebbenhout een inkomen aan vele mensen binnen de armste delen van de bevolking.

FSC Hanson Clarinet_Copyright FSC.png
Hanson | FSC Int.
local population tanzania blackwood harvest
MCDI

Sinds maart 2009 heeft Mpingo Conservation and Development Initiative (MCDI) een FSC-groepscertificaat voor bosbeheer. Toen was er samenwerking met twee dorpen. Sindsdien zijn er dertien andere gemeenschappen aan het groepscertificaat toegevoegd. Samen beheren ze nu gemeenschapsbossen met een totale oppervlakte van ongeveer 200.000 hectare.

MCDI helpt dorpsgemeenschappen bij de erkenning als ‘Village Land Forest Reserves’ waardoor ze het eigenaarschap en beheer van lokaal gelegen bossen verkrijgen, en hiervoor een FSC certificering kunnen bekomen. Volgens MCDI helpt FSC-certificering de bosgemeenschappen om de waarde van hun hout te maximaliseren. Hun inkomen stijgt en tegelijkertijd leren ze hoe ze de bossen op een duurzame manier kunnen beheren en behouden.

De organisatie ‘Sound and Fair’ heeft geholpen bij het opzetten van een commercieel circuit voor Afrikaans ebbenhout uit verantwoord beheerde bossen, en dit hout wordt nu gebruikt door verschillende verwerkende bedrijven. De Britse klarinetmaker Hanson was een van de bedrijven die de laatste link van de keten maakte. Deze lanceerde in januari 2011 ‘s werelds eerste houten blaasinstrument met FSC-label.

Na een samenwerking met MCDI van meer dan tien jaar hebben gemeenschappen, zoals Kikole, Kisangi, Liwiti en Nainokwe ten volle kunnen genieten van de inkomsten van de bosopbrengsten wat de sociale dienstverlening in de gemeenschappen ten goede gekomen is. Er zijn bijvoorbeeld zes schoolgebouwen en woningen voor verpleegkundigen gebouwd. Twee dorpsmarktplaatsen zijn voorzien van zonnepanelen en de watervoorziening is verbeterd. Daarnaast hebben de gemeenschappen bijvoorbeeld gezorgd voor 320 schooluniformen en een ziekteverzekering voor 20 kwetsbare leden van de gemeenschap.

Het initiatief verbindt de samenwerkende dorpen ook met internationale klanten die willen investeren in gemeenschapsbossen. Deze samenwerking heeft meer inkomsten opgeleverd, met zowel voordelen voor de deelnemende bedrijven als de lokale gemeenschappen.

Meer informatie:

  • “Making music responsibly - world’s first FSC certified woodwind goes on sale” (FSC Internationl, newsitem 03/04/2012)
  • “Mpingo Conservation and Development Initiative celebrates ten years supporting communities in sustainable forest management” (FSC International, newsitem 16/01/2015)
  • Mpingo Conservation and Development Initiative website (MCDI)