‘Forêts bourguignonnes’ in de Morvan: succesvolle samenwerking tussen boseigenaars

Verenigd in de "Groupement pour une gestion responsable de forêts bourguignonnes" (GGRFB), hebben zes openbare en private boseigenaren uit de Morvan zich verenigd en samen een FSC-boscertificaat behaald.

Groupement pour une gestion responsable de forêts bourguignonnes (GGRFB)
FSC France

De 5 bossen van de GGRFB zijn gecertificeerd sinds 2012 en waren toen het 4de FSC-boscertificaat wat in Frankrijk uitgereikt werd. Gegroepeerd vertegenwoordigen ze een oppervlakte van bijna 2.000 ha. De betrokken bosbeheerders kiezen resoluut voor een multifunctioneel bosbeheer, waarbij het bos niet louter een 'houtfabriek' is, maar wel beheerd wordt volgens de Pro Silva visie met een grote variatie aan soorten en leeftijden, en een selectieve kap.

"De avant-garde van bosbeheerders"

De ambitie van de stichtende leden van de groep, wiens werk begon in 2006 in het initiatief van de 'Groupement Forestier pour la Sauvegarde des Feuillus du Morvan', is gericht op het bereiken en overtuigen van bijkomende bosbeheerders. Doel is het promoten van een lokale houtverwerkende keten die gebruik maakt van FSC-gecertificeerd hout, startend vanuit het bosbeheer tot in de tweede verwerking. “De toekomstige uitdagingen voor de GGRFB zijn natuurlijk om te blijven groeien en andere publieke actoren, andere bosgemeenten en andere bossen in de groep te betrekken”, zegt Vincent Chauvet.

Uit een interview (2017) met Vincent Chauvet (voorzitter GGRFB) blijkt dat de groep veel voordelen van de FSC certificering heeft gezien, vooral op sociaal gebied: "De FSC-certificering heeft ons ook in staat gesteld om de burgers bewust te maken van verantwoord bosbeheer. Bovendien stelt certificering ons in staat om actoren stroomafwaarts in de sector aan te moedigen dezelfde aanpak te volgen die wij stroomopwaarts hanteren als boseigenaren.” Bijkomend wordt het gecertificeerd hout doorgaans verkocht aan een betere prijs, én biedt het mogelijkheden om nieuwe afzetmarkten aan te boren.

Meer informatie en/of bronnen:

  • “Des forêts certifiées FSC en France !” (Persbericht 2012 - FSC France)
  • “Interview de Vincent Chauvet, Président du Groupement pour une Gestion Responsable des Forêts Bourguignonnes (GGRFB)” (FSC France, 2017)
  • "Groupement pour une gestion responsable des forêts de Bourgogne" (article Le Journal de Saône et Loire - 03 oct. 2014)