Duurzaam bosbeheer zorgt voor betere leefomstandigheden bij bosgemeenschappen in Peru

In inheemse Shipibo Konibo gemeenschappen werkt de Asociación para la Investigación y Desarrollo Integral (AIDER) samen met BOS+ aan een model voor duurzame bosexploitatie van gecertificeerd hout.

workers in wood factory peru community owned.
AIDER | BOS+

In 2005 ontvingen de inheemse Shipibo Conibo-gemeenschappen in Peru als eersten het FSC-label. De certificering bracht om verschillende redenen echter niet het verwachte economische resultaat. Ten eerste ontbraken de nodige competenties bij de plaatselijke verantwoordelijken om de productie met kennis van zaken op de markt te brengen. Bovendien voldeed het hout dat de gemeenschappen in de streek van Ucayali, aan de rand van het Amazonegebied, produceerden niet aan de kwantitatieve en kwalitatieve vereisten van de inkopers.

Om die problemen op te lossen is Bos+, een Belgische ngo die zich toelegt op de bescherming van natuurlijke rijkdommen, in 2010 een samenwerking aangegaan met AIDER (Asociación para la Investigación y el Desarrollo Integral), een Peruaanse vereniging die plattelandsgemeenschappen ondersteunt. Met steun van Enabel (vroeger BTC), het Belgisch ontwikkelingsagentschap, kon een project gestart worden in vijf inheemse gemeenschappen, in de districten Callería, Iparía en Masísea, binnen de provincie Coronel Portillo in de regio Ucayali in Peru.

Het doel van het project is bijdragen aan het behoud van tropische bossen én de levenskwaliteit van de inheemse gemeenschappen verbeteren. Dat wordt waargemaakt door de duurzame productie van de aanwezige hulpbronnen in hun gemeenschapsbossen in de huidige context van globalisering en handelseconomie. De focus in het project ligt op de duurzame productie van hout in kwaliteit en kwantiteit in de gecertificeerde gemeenschapsbossen van de vijf Shipibo Konibo gemeenschappen. Er worden workshops gegeven om de kennis en technieken van duurzame exploitatie en productie van houtproducten in de hoeveelheid en kwaliteit die de gecertificeerde houtmarkt vraagt te verzekeren. Dit met een bedrijfsvisie en permanente technische assistentie om duurzaamheid aan het voorstel te geven.

Klik hier voor meer informatie over dit BOS+ project.

The way of life in Junin Pablo short version

FSC-hout uit gemeenschapsbossen in Ucayali, Peru