Boscertificering met impact op de bescherming van de biodiversiteit in Bolivia

Dekma Bolivia S.A. beheert in ‘departement van Santa Cruz een bosconcessie van zo'n 120.000 ha, waarvoor het reeds in 1999 een FSC-boscertificering behaalde. Onderzoek toont aan dat deze FSC-bossen een thuis zijn voor o.a. de jaguar en heel wat andere diersoorten.

BOLIVIA Jaguar_big cat (c) Rosario Arispe en Claudia Venegas.jpg
Rosario Arispe en Claudia Venegas
BOLIVIA wildcamera wild cam
Rosario Arispe en Claudia Venegas

Gelegen tussen het Boliviaanse droge bos en het Amazonewoud, biedt het bos de perfecte omstandigheden voor de groei van vele commercieel belangrijke boomsoorten zoals Roble, Garapa, Mandioqueira en Cambara. In de regio is helaas heel wat bos verdwenen door ontbossing voor landbouw en veeteelt, waarbij de omvorming vaak gebeurt door het bos (illegaal) in brand te steken. Het leefgebied van heel wat diersoorten (waaronder de jaguar) is hierdoor sterk gereduceerd. In de FSC-gecertificeerde bossen zijn deze diersoorten wel nog aanwezig, en er worden dan ook heel wat maatregelen genomen om de populaties te beschermen en zelfs te versterken.

Wetenschappelijk onderzoek bevestigt de aanwezigheid in de FSC-gecertificeerde bossen, en toont aan hoe certificering bijdraagt aan het behoud van de biodiversiteit. Onderzoek uit 2014-2015 van de Universidad Autónoma Gabriel René Moreno in samenwerking met het Noel Kempff Mercado Natural History Museum, de autonome departementale regering van Santa Cruz en de stichting Panthera bracht de populaties van jaguars en andere diersoorten onder andere in de FSC-gecertificeerde concessie in kaart. Met behulp van o.a. wildcamera’s, werden er in de concessie zo'n 32 zoogdiersoorten, 18 vogelsoorten en een groot aantal reptielen en insectensoorten geïdentificeerd in de concessie. Enkele voorbeelden hiervan zijn de jaguar, de tapir, de reuzenotter, de witlippekari, de zwartgezichtslingeraap, de kortoorvos, de ocelot en het reuzengordeldier.

Om de bevolkingsdichtheid van jaguars (en de populaties van andere soorten) te onderzoeken, maakten de onderzoekers gebruik van 34 wildcamera’s op 26 verschillende locaties over een oppervlakte van 285 km2. Zo werd een bevolkingsdichtheid geschat van één jaguar per 25 km². Op die manier identificeerden ze ook 6 mannelijke en 4 vrouwelijke jaguars, die in totaal 102 keer verschenen in ongeveer 80 % van de locaties. Die cijfers bleken het hoogst te zijn, in vergelijking met de 22 andere studies in het Santa Cruz departement.

Meer informatie:

  • La Certificación FSC ayuda a conservar el Jaguar en Bosques de Bolivia - website Consejo Boliviano para la Certificación Forestal Voluntaria (CFV)
  • CONSERVACIÓN DEL JAGUAR EN LAS TIERRAS BAJAS DE BOLIVIA - website Museo de Historia Natural Noel Kempff Mercado