Nu de aandacht verschuift naar de implementatie, werden ook besluiten genomen om het Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework (KMGBF) vooruit te helpen, waaronder mechanismen voor planning, monitoring, rapportage en herziening. Voor het eerst in biodiversiteitsonderhandelingen hebben landen ingestemd met een tekst die specifiek gaat over het volgen van hun eigen voortgang, inclusief de manier waarop de indicatoren zullen worden gemeten en gebruikt. Dit zal ervoor zorgen dat alle partijen de voortgang bijhouden op een manier die kan worden geïnterpreteerd door nationale beleidsmakers en gegevens opleveren die kunnen worden samengevoegd tot het mondiale niveau om een integraal beeld te geven van de implementatie van de KMGBF.

Nog een mooie ontwikkeling zijn de besluiten die zijn genomen over biodiversiteitsmonitoring en -rapportage. Als organisatie is FSC blij met de toenemende erkenning van de rol van de markt, bijvoorbeeld in Doel 15, dat regeringen vraagt “om wettelijke, administratieve of beleidsmaatregelen te nemen” om de privésector aan te moedigen en in staat te stellen om hun risico's, afhankelijkheden en impact op biodiversiteit te monitoren, te beoordelen en transparant te maken.

Dit is een belangrijke stap in de aanpak van het biodiversiteitsvraagstuk waar we nog steeds voor staan, en we kijken ernaar uit om bedrijven te helpen hun impact op de biodiversiteit van bossen beter te begrijpen en de nodige acties te ondernemen om zelf bij te dragen aan de creatie van een 'bospositieve' wereld.

Voor bedrijven die FSC-certificering gebruiken, biedt FSC al robuuste hulpmiddelen om gegevens te verzamelen, verifieerbare claims in te dienen en markten te vinden die extra financiële waarde toevoegen aan de bescherming en het onderhoud van kritieke ecosysteemdiensten. Deze tools stellen bosbouwers en bedrijven in de houtverwerkende keten in staat om hun duurzaamheidsinspanningen aan te tonen (bijvoorbeeld ook naar klanten of investeerders) en te voldoen aan andere kaders voor duurzaamheidsrapportage.

"FSC promoot al meer dan 30 jaar verantwoord bosbeheer waarmee bosbeheerders essentiële ecosysteemdiensten, waaronder biodiversiteit, kunnen behouden, verbeteren en herstellen", aldus Subhra Bhattacharjee (CEO van FSC Internationaal). "De beslissingen die in Rome zijn genomen, bekrachtigen onze aanpak en openen nieuwe kansen voor de bosbouwsector om leiderschap te tonen op het gebied van klimaatactie."

Vogel
© FSC / José Balta

De resultaten van COP16.2 creëren een momentum voor bedrijven om hun betrokkenheid bij de natuur te versterken door certificering van hun bosbeheeractiviteiten, ontbossingsvrije toeleveringsketens en investeringen in initiatieven voor behoud en herstel van biodiversiteit. Actie ondernemen is essentieel om alle doelstellingen van het Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework te behalen. FSC-certificering biedt een robuust, kant-en-klaar kader ter ondersteuning van deze inspanningen op weg naar 2030.

Nu de COP30 over klimaatverandering in november 2025 nadert, blijft FSC samenwerken met bedrijven, overheden en het maatschappelijk middenveld om de overgang naar verantwoord bosbeheer te versnellen.

Door te kiezen voor FSC dragen bedrijven bij aan het bereiken van de doelen van de KMGBF en het opbouwen van veerkracht in hun activiteiten, terwijl ze tegelijkertijd voldoen aan de groeiende verwachtingen van belanghebbenden op het gebied van milieu- en sociale verantwoordelijkheid.