De mondiale vraag naar hout zal - volgens recent onderzoek van het WWF - naar verwachting met een derde toenemen tegen 2035 en tegen 2050 verviervoudigen. Deze escalatie wordt aangewakkerd door bevolkingsgroei, verstedelijking en het streven van alle sectoren naar een netto-nuluitstoot. Zoals het WWF schetst, kunnen onze bossen echter niet tegelijkertijd aan deze escalerende vraag voldoen en duurzaam worden beheerd. Om de biodiversiteit en bosecosystemen te beschermen, moeten we schaalbare oplossingen ontwikkelen voor het gebruik maar ook hergebruik van materialen uit de bossen.

Wetgeving wereldwijd - en zeker in Europa - zet bedrijven aan om meer en meer aandacht te hebben voor circulaire bedrijfsmodellen. Deze wetgevende initiatieven - vaak met ambitieuze doelstellingen in de nabije toekomst - situeren zich bijvoorbeeld op vlak van (innovatieve) overheidsopdrachten of rond verplichtingen inzake duurzaamheid, transparantie en rapportage, en soms zijn ze ook verbonden met financiële mechanismen.

Aanpassing van de FSC-normen om circulaire oplossingen mogelijk te maken

In haar missie om bossen wereldwijd te beschermen moet FSC zich als organisatie blijvend aanpassen aan dergelijke wijzigingen in de mondiale samenleving (en economie). Als natuurlijke grondstof heeft hout en de vele producten die hiervan afgeleid worden uiteraard al een streepje voor op vele andere grondstoffen en producten, daar er al een 'circulaire' economie mee gepaard gaat. Toch zijn er zeker ook uitdagingen voor de betrokken sectoren - en FSC als keurmerk - om zich verder klaar te maken voor de toekomst. De huidige FSC Chain of Custody-standaarden, inclusief de FSC-standaard voor teruggewonnen materialen, zijn immers niet of niet optimaal aangepast aan de nieuwe behoeftes op vlak van nieuwe, opkomende circulariteitsoplossingen. Hierdoor kan het voor bedrijven een uitdaging zijn om om circulaire bedrijfsmodellen te adopteren die ook 'matchen' met de vereisten rond FSC-certificering. Potentiële problemen situeren zich bijvoorbeeld bij lease-constructies of bedrijfsmodellen met terugname, maar ook op vlak van de (actuele) mogelijkheden rond herstel ten opzichte van de vereisten rond pre/postconsumer materialen. Het aanpakken van deze - en andere - barrières is van cruciaal belang. Het afgelopen jaar hebben we de oorzaken ervan in kaart gebracht en mogelijke oplossingen geïdentificeerd.

Webinar 12/12/2023: vooruitblik & discussie

Als onderdeel van de conceptuele fase van de herziening van de FSC Chain of Custody-standaarden nodigen we de FSC-gemeenschap uit om meer te weten te komen over ons werk tot nu toe, de geïdentificeerde barrières en onze voorgestelde oplossingen. FSC organiseert hiervoor een webinar op 12 december 2023 om 15.00 uur CET waarvoor u zich hier kan registeren. Dit webinar biedt de mogelijkheid om een ​​uitgebreid inzicht te krijgen in onze nieuwste ontwikkelingen en hun potentiële impact. Het is ook de eerste in een reeks van mogelijkheden om uw bijdrage te leveren aan de voorgestelde oplossingen. Het webinar wordt gedeeltelijk opgenomen (exclusief de vraag- en antwoordsessie vanwege GDPR-vereisten) en een opname wordt gedeeld met alle geregistreerde deelnemers.