Via het 'Yachting for Forests' project wil FSC Internationaal de sector van de luxejachten aansporen om meer werk te maken van een verantwoord inkoopbeleid voor de houtproducten die gebruikt worden bij het vervaardigen van dergelijke schepen. Het project wil onder andere via businesscases inspiratie bieden, maar ook actief betrokken actoren helpen en ondersteunen met informatie op maat. Het recent gelanceerde platform 'Yachting for Forests' omvat alle informatie over het project en het pact, en biedt inspiratie voor verantwoorde oplossingen, evenals een lijst met specifieke industriële leveranciers.

Waar wordt hout gebruikt in de jachtbouw?

Forest based materials in ship building

Men staat er zelden bij stil dat bij de bouw van een jacht grote hoeveelheden hout worden gebruikt. Hout komt vaak voor in masten, gieken en jachtdekken, maar ook in de constructie zelf of in het interieur van het jacht. Mits een herkomst uit legaal en verantwoord beheerd bosbeheer, is een keuze voor hout als materiaal zowel een milieu- als klimaatvriendelijke oplossing. Maar als de herkomst van het hout niet bekend is, bestaat het risico dat de houtwaardeketen een negatieve invloed heeft gehad op de bossen en de lokale samenleving in de landen van herkomst. Een bewuste keuze voor hout van verantwoorde herkomst binnen deze sector kan dan ook een enorm verschil maken.

Jachten zijn luxeproducten en de productie is een niche, maar de industrie is een belangrijke gebruiker van houtproducten, en bovendien ook belangrijk op vlak van innovatie van nieuwe en groenere oplossingen voor de scheepsbouwindustrie in het algemeen," zegt Kristian Jørgensen (technisch adviseur FSC Denemarken). "Op vlak van motortechnologie, energie-efficiëntie of de impact van materiaalgebruik op het mariene milieu kwamen er al heel wat nieuwigheden uit deze sector, en nu vinden wij dat het hoogtijd is om meer aandacht te besteden aan het hout dat gebruikt wordt."

Deskundig advies en begeleiding

Dit initiatief moedigt bedrijven aan om doelen te stellen op vlak van een duurzaam aankoopbeleid van houtproducten, waarbij het project ondersteuning biedt door begeleiding en deskundig advies te geven. Het project wil onder meer inzetten op het duidelijker bekend maken van het aanwezige aanbod bij FSC-gecertificeerde leveranciers, onder andere ook op vlak van alternatieven voor Myanmar-teak, wat traditioneel vaak gebruikt wordt.

Meer informatie en contact

Alle informatie over dit project staat op deze website, waar ook een contactformulier te vinden is om vrijblijvend uw interesse aan te geven.