Het 'Home for the Future' project omvat verschillende activiteiten: het verbeteren van de positie van hout als bouwmateriaal in de wetgeving, het vergroten van de kennis over bouwen met hout in de bouwsector en het produceren van levenscyclusanalyses (LCA's) en productkaarten (EPD's) die worden toegevoegd aan de Nationale Milieudatabase. Verder worden er tools ontwikkeld om de kosten en klimaatvoordelen van bouwen met hout beter in kaart te brengen.

Opleidingsmodule ‘Sustainable Building with Timber’ ook in 2025 en 2026 gratis beschikbaar

De online cursus ‘Sustainable Building with Timber’ heeft sinds de introductie in 2023 al meer dan 4.000 studenten aangetrokken, die de online module beoordelen met een 8. FSC Nederland heeft de ambitie om deze gratis online cursus in 2025 en 2026 breder onder de aandacht te brengen van universiteiten en hogescholen. De opleidingsmodule biedt een zorgvuldig samengesteld lesprogramma. Deelnemers leren onder andere waarom duurzaam bosbeheer essentieel is voor het gebruik van hout in de bouw. Bouwen met hout biedt een oplossing voor actuele uitdagingen op het gebied van klimaat, grondstoffen en huisvesting! Duurzaam geproduceerd hout draagt daarnaast bij aan koolstofopslag, zowel in bossen als in gebouwen. Hout is bovendien ideaal voor prefabricage, wat het bouwproces schoner, sneller en van hogere kwaliteit maakt.

De cursus is ontwikkeld door de 'faculteit Architecture and the Built Environment' van de TU Delft en de 'TU Delft Circular Built Environment Hub', in samenwerking met VIA University College Denmark, FSC®, Ssse OvO associates architects, Lister Buildings, AMS Institute, Material District, geWOONhout Waechter + Waechter architects en TU Darmstadt.

LCA onderzoek rond heel wat houtsoorten en toepassingen: betere scores voor hout op vlak van milieuprestatie

Houten bouwmaterialen waren tot voor kort ondervertegenwoordigd in de Nederlandse 'Nationale Milieudatabase', met als gevolg dat houtproducten er qua milieu-impact minder goed scoorden ten opzichte van andere materialen. Binnen het 'Home for the Future' project wordt volop ingezet op onderzoek in dit kader en de actualisering van de beschikbare LCA-informatie. De LCA’s zijn ontwikkeld door Centrum Hout in het kader van het HOME for the future project en mede gefinancierd door Precious Forests Foundation. Het gaat hierbij over een update van de zogenaamde 'productkaarten' voor Europees naaldhout, Glulam, LVL en (zeer binnenkort) CLT alsook over zeven 'proceskaarten' waaronder die van Afrikaans, Zuid-Amerikaans en Aziatisch tropisch hout. Op basis hiervan zijn, in samenwerking met de sectororganisaties NBvT en VVNH, nog eens 16 productkaarten gemaakt van onder andere houten ramen en houtskeletbouw-elementen, of diverse waterbouwkundige toepassingen. Op de planning voor dit jaar staan nog de uitwerking van een groot aantal productkaarten, o.a. voor diverse houtachtige plaatmaterialen, gevelbekledingen, timmerhout en remmingwerk. Het resultaat is dat houten bouwmaterialen en houtbouw die betrouwbaardere score nu veel beter kunnen valoriseren.

Informatie en opleiding voor beslissingsnemers in de sociale woningbouw

FSC Nederland heeft via dit project ook al heel wat diepgaande contacten gehad met Nederlandse woningbouwcorporaties, gaande van het organiseren van interne opleidingen rond houtbouw tot advies in de praktijk rond het gebruik van gecertificeerd hout. Recent werd er ook een eerste infosessie georganiseerd bij een Vlaamse Sociale Huisvestigingsmaatschappij. In samenwerking met FSC België kan - in kader van dit project - dit ook verder aangeboden worden aan andere geïnteresseerde actoren binnen de Vlaamse Sociale woningbouw. Bij interesse, aarzel dan zeker niet om contact op te nemen.