fsc at Global Fashion summit
FSC International

Viscose is slechts éénvan de door de zogenaamde 'man-made cellulosic fibers' (MMCFs) die een duurzamer alternatief bieden voor textiel. Maar hoewel kunstmatige cellulosevezels het snelst groeiende segment van de wereldwijde vezelproductie zijn, is meer dan 50% van deze vezels afkomstig uit niet-gecertificeerde bossen. Daarom heeft FSC zijn aandacht gericht op de mode-industrie. In juni 2022 was FSC voor het eerst aanwezig op de Global Fashion Summit in Kopenhagen om de rol van bossen in de mode-industrie te benadrukken.

De verschuiving naar houtvezels is een duidelijke trend, waarbij het uiteraard belangrijk is dat deze qua herkomst niet bijdragen aan ontbossing of verlies van biodiversiteit. FSC biedt mogelijkheden aan de mode-industrie op vlak van het demonstreren van een verantwoorde herkomst van de houtvezels die gebruikt worden voor de productie van textiel. Het FSC-keurmerk biedt immers een garantie op een verantwoorde herkomst uit duurzaam beheerde bossen, waar de natuur en biodiversiteit gerespecteerd worden en de rechten van inheemse volkeren worden beschermd.

MASAI fsc clothing
Masai Clothing Company

"We moeten ervoor zorgen dat de mode-industrie een verantwoorde herkomst vereist voor bijvoorbeeld de viscose die gebruikt wordt, maar dit geldt bijvoorbeeld ook voor andere materialen die gebruikt worden in de sector, zoals natuurrubber of kurk. Binnen het mondiale FSC-netwerk hebben we de afgelopen jaren al gewerkt aan het vergroten van het aanbod aan FSC-gecertificeerde viscose en natuurlijk rubber, vaak in nauwe samenwerking met bedrijven uit de mode- of bredere textielindustrie," getuigt Loa Dalgaard Worm (Chief Strategy Officer FSC Denmark). "Via onze deelname aan de Global Fashion Summit hebben we nieuwe contacten kunnen leggen, en zien we dat de belangstelling groot is bij merken zoals MANGO, Marimekko, H&M Group en Kering".

Veel modemerken zijn al goed op weg om meer gebruik te maken van FSC-gecertificeerd textiel en rubber. FSC ondersteunt deze aanpak door het platform te zijn waar alle spelers uit de industrie kunnen samenkomen om samen te werken en elkaar te inspireren.

De komende drie jaar zal FSC zich wereldwijd extra richten op mode en textiel, onder meer via het Fashion Forever Green Pact - een oproep aan de mode-industrie om te zorgen voor verantwoord en bewezen vezelhout dat gecertificeerd is voor textiel. Verschillende grote merken hebben zich al aangesloten bij het project.

Ook FSC België wil geïnteresseerde Belgische bedrijven concreet bijstaan, gaande van vrijblijvende informatie tot ondersteuning rond het sourcen van FSC-gecertificeerde grondstoffen en het eventueel behalen van een FSC-certificering. Neem dus zeker contact op bij interesse.