Puma (vlamir jose rocha) - in klabin plantage.
Vlamir Jose Rocha

De bossen op aarde herbergen 80% van de terrestrische biodiversiteit en duurzaam bosbeheer via FSC-certificering speelt op dit gebied op wereldschaal een belangrijke rol. Door zeldzame en bedreigde soorten en hun leefgebieden te beschermen, maakt de FSC-bosbeheerstandaard in de praktijk een verschil.

Het is echter niet altijd eenvoudig om deze positieve impact te kwantificeren: mondiale gegevens over biodiversiteit zijn niet systematisch beschikbaar, maar eerder in beperkte mate. Bovendien zijn de beschikbare gegevens vaak minder geschikt om onderling te vergelijken of zijn de gegevens niet bedoeld of geschikt voor het inschatten van de werkelijke (toegevoegde) waarde van de natuur voor de samenleving.

FSC International heeft daarom samengewerkt met partners als Tetra Pak, UPM, Kingfisher, SCA, Essity en WWF International om het inzicht in en de monitoring van de effecten van FSC-certificering op de biodiversiteit in Brazilië, Finland en Zweden te verbeteren. Een eerste fase bestond uit het beoordelen van de waarde van de biodiversiteit die direct geassocieerd kan worden met de vereisten rond FSC-boscertificering. Op basis van de gegevens verzameld in dit onderzoek in die drie landen blijkt dat FSC-boscertificering duidelijk bijdraagt ​​aan het behoud van de biodiversiteit, inclusief die van zeldzame, bedreigde en bedreigde soorten. Zo konden de volgende zaken aangetoond worden:

  • Meer dan 300 bedreigde soorten, waaronder bedreigde primaten, reptielen, plantensoorten, vogels en grote zoogdieren, zijn geïdentificeerd in FSC-gecertificeerde bossen en hun vrij evoluerende perimeters in Brazilië.
  • Meer dan 9% (7000 hectare) van de FSC-gecertificeerde bosoppervlakte in Finland heeft een strikte bescherming voor biodiversiteitswaarden.
  • De waarschijnlijkheid dat 19 belangrijke bosindicatoren en IUCN Rode Lijst-soorten voorkomen, is de afgelopen twintig jaar stabiel gebleven in Zweedse FSC-gecertificeerde bossen.
  • Als gevolg van FSC-vereisten is de connectiviteit van boslandschappen in Brazilië en Finland sterk verbeterd.

Certificering voor verantwoord bosbeheer is een centrale oplossing die zowel de natuur als de mens ten goede komt." zegt Andrei Shchegolev (Head Global Forest Certification WWF International). "Het is belangrijk om het inzicht in en de monitoring van de impact van FSC-certificering op de biodiversiteit op wereldschaal te verbeteren. De eerste resultaten duiden veelbelovend op een positieve impact, maar tonen ook een aantal significante beperkingen aan en de nood voor meer en betere gegevens. Het vrijgeven van deze resultaten op de COP16 biedt een kans om ons engagement te hernieuwen om er mee voor te zorgen dat FSC relevant blijft en een tool blijft voor de mondiale bosbouwsector voor positieve impact op bosecosystemen."

De conclusies van deze eerste fase zijn beschikbaar via dit interactieve verhaal (in het Engels), en op deze site waar u ook de bijbehorende rapporten kunt downloaden.