Bescherming van de orang-oetan in FSC-bossen in Indonesië

De orang-oetan leeft samen met 11 soortgenoten in de FSC-gecertificeerde bossen van het Indonesische bedrijf PT Suka Jaya Makmur op het eiland Borneo. PT Suka Jaya Makmur oogst net als veel andere bedrijven in Zuidoost-Azië bomen voor de productie van onder andere (tuin)meubelen, deuren en kozijnen. Het bos is FSC-gecertificeerd, mede dankzij de steun van The Borneo Initiative.

Orangutan
Fletcher & Baylis | WWF Indonésie
forest indonesia

Doordat deze orang-oetan in een FSC-gecertificeerd bos leeft waar hout wordt geoogst, wordt zijn leefgebied beschermd. Dat klinkt tegenstrijdig, maar is toch waar. Voordat er bomen in het bos worden geoogst, wordt eerst het hele gebied in kaart gebracht. De belangrijkste delen van het bos waarvan de apen afhankelijk zijn, bijvoorbeeld doordat zij hier hun nesten hebben of omdat er veel voedselbomen staan, worden aangewezen als gebied met een hoge natuurwaarde. En hierin mag niet worden gewerkt.

In de rest van het bos mag wel gewerkt worden. Maar dan wel op een manier dat het bos en dus ook het leefgebied van de apen blijft bestaan. Dit wordt gedaan door selectief te oogsten. Wanneer het bos in kaart wordt gebracht, wordt dit verdeeld in 30 vakken. Ieder jaar mag slechts een klein aantal bomen in één van deze 30 vakken worden geoogst. Dan wordt het vak 30 jaar met rust gelaten, zodat het weer kan herstellen. Het bosbedrijf werkt het volgende jaar verder in een ander vak.

De bomen worden met speciale machines uit het bos gesleept, waardoor er weinig wegen aangelegd hoeven te worden in het bos. Hierdoor worden geen extra bomen geoogst en kunnen stropers en illegale houtkappers moeilijker het bos in. Om stroperij en illegale houtkap tegen te gaan, wordt er ook door de bosbeheerder gepatrouilleerd.

Meer informatie:

  • Article Tropical Forest Foundation - PT Suka Jaya Makmur - Home of the orangutan