Bescherming én herstel van het habitat van de Karibou

Noordoost-Alberta is een integraal onderdeel van een van de grootste boreale bosecosystemen ter wereld, een wildernis die bijna de helft van de Canadese provincie beslaat. Hier stromen verschillende rivieren van de Rocky Mountains naar de waterscheiding van de Noordelijke IJszee, waaronder de machtige Athabasca-rivier, op wiens bevroren wateren inheemse ouderlingen zich kuddes kariboes herinneren die ooit reisden.

karibou
Jérémie LeBlond-Fontaine
karibou Canada
Elston Dzus

Tegenwoordig zijn waarnemingen van kariboe's eerder zeldzaam. De cumulatieve effecten van olie en gas, mijnbouw en bosbouw hebben de habitat van kariboes gefragmenteerd of beschadigd. Seismische lijnen - lineaire kenmerken in het landschap waar bomen in het verleden werden platgewalst door olie- en gasbedrijven - fragmenteren het landschap en geven predatoren zoals de wolf een oneerlijk voordeel.

FSC-boscertificering brengt hier nu verandering in, daar de Canadese FSC-norm sterke eisen stelt rond de bescherming, het behoud en het herstel van het habitat van de Kariboe. Zo moeten FSC-gecertificeerde bosbeheerders strategieën voor habitatbeheer voor kariboes FSC opstellen op basis van de beste beschikbare wetenschappelijke instrumenten en tools voor risico-beheersing. Hieronder vervat zit het minimaliseren van de aanleg van wegen, het oogsten buiten het broedseizoen van kariboes en het herstel van schade aan het landschap uit het verleden. Ook moeten landschapsverstoringen tot een minimum beperkt worden, en onderlig afgestemd worden met andere, nabijgelegen industriële activiteiten.

Het bosbouwbedrijf Alberta-Pacific Forest Industries beheert zo'n 6 miljoen hectare bos in het noordoosten van Alberta, en is hiermee één van Canada's grootste bosbeheerders én de grootste FSC-gecertificeerde bosbeheerder ter wereld. Om aan de FSC-norm te voldoen, zocht het bedrijf naar nieuwe manieren om de menselijke voetafdruk te verkleinen. De houtoogst wordt afgestemd op de aanwezigheid van de karibou-populaties, en in samenwerking met tal van andere actoren wordt hoog ingezet op het herstel van de habitat van kariboes.

Ontdek er meer over in onderstaande video en/of lees er hier meer over (nieuwsbericht FSC Canada - 16/08/2021).

Conserving Habitat for Caribou